Svet
5 ogledov

Izgredi v Beogradu

Demonstranti v Beogradu.
1/14
Žurnal24 main
V Beogradu so se po aretaciji Radovana Karadžića zbrali njegovi podporniki, ti so se po 19. uri razšli, Vučić pa je napovedal protestni shod.

Večinoma mladi so se v središču Beograda zbrali v podporo Radovanu Karadžiću. Policisti naj bi zbrane, teh naj bi bilo po poročanju srbske tiskovne agencije BETA med 200 in 300, potisnili s Trga Republike v Knez Mihajlovo ulico. Med udeleženci sta bila tudi generalni tajnik Srbske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Vučić in brat ujetega haaškega obtoženca Luka Karadžić. Med drugimi udeleženci so bili tudi predstavniki nacionalistične organizacije Obraz. Promet v centru mesta je bil zaustavljen.

Po poročanju srbske agencije BETA so se demonstranti malo po 19. uri po pozivih Vučića že razšli. Ta jih je prosil, da se v miru razidejo. Napovedal pa je, da se bodo v naslednjih dneh organizirali še večji masovni protesti, ki bodo pokazali, da "Srbije niso ubili". "Naša nepopustljivost je večja od njihove trmoglavosti," je dejal Vučić. Zbranim se je zahvalil, ker ljubijo Srbijo, srbski narod in Radovana Karadžića. Policija še vedno varuje center mesta.

Potek demonstracij
Najprej se je ob 17. uri na trgu zbralo nekaj starejših ljudi, ki so dejali, da so za predvideni protest slišali iz medijev. Za njim pa je prišlo 200–300 mladih, večinoma pripadnikov skrajno desničarskih organizacij in navijaških skupin, ki so nosili majice s slikami Radovana Karadžića in Ratka Mladića. Člani organizacije Obraz so prepevali patriotske pesmi in skupaj vpili "Izdali ste Srbijo!". Zbrani so med protestom polomili opremo bližnjih lokalov in metali petarde. Pri prerivanju med policijo in demonstranti so se poškodovali tudi nekateri kipi v okolici. Iz urgence pa so sporočili, da so k njim pripeljali policista, ki je bil poškodovan med demonstracijami.

Razburjenje tudi drugod po Srbiji
Na aretacijo Karadžića so se odzvali tudi v drugih srbskih mestih. V Kraljevu so njegovi podporniki v prostore občinskih odborov Socialistične stranke Srbije (SPS) in Liberalno-demokratske stranke (LDP) že sinoči metali kamenje in druge trde predmete. Spravili pa so se tudi na nekdanji sedež demokratske stranke. Prestopnikov policija še ni uspela identificirati.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.