Svet
59 ogledov

Izguba ozemlja IS: Pričakujejo več napadov v Evropi

islamska država EPA
Islamska država je v zadnjih 18-tih mesecih izgubila četrtino območja, ki so ga obvladovali v Iraku in Siriji. Gre za območje velikosti Irske. V prihodnjem obdobju bodo verjetno povečali število napadov na civile, je objavila organizacija Information Hadling Services (IHS).

Teritorij pod kontrolo radikalnih džihadistov se je od lanskega januarja, ko so razglasili kalifat, z 90.800 zmanjšal na 68.300 kvadratnih kilometrov. To je že pripeljalo do številčnejših napadov na Bližnjem vzhodu in Evropi, ki se bodo v prihodnje številčno še povečali, opozarja organizacija IHS s sedežem v Coloradu v ZDA.

"Vse bolj jasno je, da se cilj Islamske države vse bolj odmika, postaja nerealen, zato se bo skupina osredotočila izvesti čim več napadov," meni Columb Strack iz omenjene organizacije, ki nudi informacije o globalni politiki in varnosti. "Pričakujemo porast masovnih napadov na civile in gospodarsko infrastrukturo v Siriji in Iraku ter tudi v Evropi," je dodal.

Srditi boji medtem ne jenjajo; v spopadih z režimskimi silami je bilo ponoči med propadlim poskusom za vnovično vzpostavitev poti v Alep ubitih najmanj 29 sirskih upornikov. V ofenzivi kurdskih sil, ki skušajo iz rok IS iztrgati mesto Minbidž na severu države, pa je bilo doslej ubitih okoli 180 civilistov, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, piše STA.

dezurni@zurnal24.si
 

 
Komentarjev 4
  • izRODEk 09:38 11.julij 2016.

    Dajte si že enkrat dopovedati, da je ISIS v resnici projekt Izraelskega Mosada, ki bdi nad Sionističnim židovskim lobijem, ta pa pokriva komplet Centralne banke po svetu.Nemire na bližnjem vzhodu so zakuhali z interesom Izraela po prevladi nad celotnim ...prikaži več področjem. Arabski muslimanski narod je v tej zgodbi žrtev in ne agresor.Napadi Mosada (ISIS) po EU so skrbno načrtovani skupaj z norci v EU vladah in varnostnih službah. Celoten EU projekt nadzorujejo židje! Sioniste je potrebno pokončati, pa bo mir po celem svetu. Zdi se, da je to v tem trenutku jasno edinole Putinu.

  • sprehajalec 00:44 11.julij 2016.

    V Ljubljani imajo prijatelje, mlade ljudi, ki jim vzklikajo v arabščini ter penzionirane predsednike držav, ter aktualne eu poslance. ki jim vzklikajo dobrodošlice.

  • h3o 23:44 10.julij 2016.

    Zakaj ne napadejo s tanki? ISIS imajo samo pokalice kalašnikov, v pol leta bi porazili cel isis