Svet
13 ogledov

Izgubil proti titanu

razno 14.05.13. gensko spremenjena soja, A Romanian farmer shows genetically mod razno 14.05.13. gensko spremenjena soja, A Romanian farmer shows genetically mod
Kmet je kupil mešanico semen, med katerimi so tudi Monsantova, a jih ne sme posejati brez plačila družbi.

Biotehnološki gigant Monsanto je dobil bitko proti 75-letnemu kmetu iz Indiane, je odločilo vrhovno sodišče. Vernon Bowman je kršil patentne pravice podjetja, s tem ko je v lokalnem silosu kupil mešanico semen, med katerimi je bilo tudi gensko spremenjeno sojino seme, in ga želel posejati na svoji farmi na srednjem zahodu ZDA. Monsanto namreč zahteva, da se njihova semena "uporabi" le enkrat, kar pomeni, da se požanje pridelek, vendar se semen ne sme spraviti oziroma znova posejati, poročajo mediji. Bowman torej semena ne sme posejati brez dovoljenja oziroma plačila družbi – imetnici patenta.

"Naj sprejmejo zakon"

Bowman se je branil, da je semena kupil od lokalnega prodajalca, zato se Monsantovi licenčni pogoji nanj ne morejo nanašati in lahko s semeni počne, kar želi. "Če ne želijo, da seme kupim v silosu, naj kongres sprejme zakon, da je to prepovedano," je februarja dejal Bowman.

Monsanto zadovoljen

"Odločitev sodišča zagotavlja vsem izumiteljem v javnem in zasebnem sektorju, da lahko še naprej investirajo v inovacije, ki nahranjujejo ljudi, izboljšujejo življenja, ustvarjajo službe in Ameriki omogočajo ohranjati konkurenčno prednost," je bil zadovoljen David F. Snively, vodilni odvetnik v Monsantu.

Protest po svetu

Petindvajsetega maja se bodo protestniki proti multinacionalki in gensko spremenjeni hrani zbrali na šestih celinah.

 

Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 08:39 15.maj 2013.

    Konkretna razsodba se mi ne zdi preveč problematična. Kmet je imel svoj prav, a je sodišče najbrž razsodilo, da je zaščita intelektualne lastnine pomembnejša.ssJe pa Monsanto znan po veliko bolj grdih izsiljevanjih. Že če genetsko spremenjena semena zanese veter na ...prikaži večna tvojo njivo, ki jo ekološko obdeluješ, naj bi ti bil kriv, ker imaš njihova semena in ne oni, ker so ti uničili eko pridelek.

  • puys 08:30 15.maj 2013.

    Če smo do zdaj preživeli brez tega sranja, bomo tudi v prihodnje. Biotsko neraznolikost bi morali prepovedati z ustavo. GSO pa kar prepovedat, ker koristi od njega ni (razen za požrešne kmete in prodajalce semen)