Svet
16 ogledov

Izgubili 2.300 vzorcev smrtonosnega virusa

Virus sars Shutterstock
Iz laboratorijev francoskega Instituta Pasteur je izginilo več kot 2.300 vzorcev virusa sars.

Raziskovalci omenjenega inštituta so pred dvema dnevoma priznali, da pogrešajo 26 škatel, v katerih je 2.349 stekleničk, v katerih je bil smrtonosni sars. Da stekleničk ni, so ugotovili šele po inventuri. 

Javnost sicer mirijo, da vsebina stekleničk ni nevarna za zdravje, saj naj bi bili v njih le delčki virusa, kar pomeni, da se virus ne more prenašati. Njihove trditve so potrdili neodvisni strokovnjaki, ki so tveganje označili za nično, poroča Daily Mail. 

Inventuro so opravili pred štirimi tedni in o izginotju nemudoma obvestili pristojno agencijo, ki je uvedla preiskavo. Vendar ta po štirih tednih še vedno ni obrodila sadov. Odgovora na vprašanje, kje je pogrešani virus, nimajo. 

Uničen po pomoti?

Raziskovalci kot eno od možnosti omenjajo to, da bi stekleničke lahko bile po pomoti uničene. "Teorija o človeški napaki je najverjetnejša, a ne izključujemo ničesar," je dejal generalni direktor inštituta Christian Bréchot

Sars je izjemno nalezljiv respiratorni virus, ki je lahko smrtonosen. Prenaša se po zraku ter se širi podobno kot gripa in navaden prehlad. Med izbruhom v Aziji leta 2003 je bilo z njim okuženih 8.000 ljudi, skoraj 800 jih je umrlo.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 17:53 16.april 2014.

    Ma to je Fata vrgla u smeti , kaj bo to tam na stolu delal , cel magacin enih škatel .!

  • erikkk 17:20 16.april 2014.

    ga bomo že fasal z kakega letala ...

  • maresem 16:52 16.april 2014.

    butnglavci