Svet
2111 ogledov

Velik požar v muzeju: "Izgubljeni dve stoletji dela, raziskovanja in znanja"

Požar v Riu de Janeiru
1/11
Epa
Požar se je bliskovito razširil in zajel vso stavbo.

Gasilci se še vedno borijo z ognjem v najstarejši znanstveni instituciji v Braziliji, katere zbirka je obsegala več kot milijon kosov. Pogorel je Nacionalni Muzej Brazilije v Riu de Jeneiru, za katerega nekateri pravijo, da je različica British Museuma v Braziliji.  Poročil o žrtvah ni, saj je požar izbruhnil po zaprtju stavbe.

Videoposnetki prikazujejo, kako se je požar, ki je izbruhnil v večernih urah, hitro razširil po celotni stavbi. Stavba je imela lesena tla in veliko papirnate dokumentacije, zato se je ogenj tako hitro širil.  

Požar v Riu de Janeiru | Avtor: Epa Epa

Brazilski predsednik Michel Temer je dejal, da so izgube tako velike, da za zdaj o višini škode še ne morejo poročati.

''To je žalosten dan za vse Brazilce. Dve stoletji dela, študij, raziskovanja in znanja je izgubljenih,'' je zapisal na svojem profilu na Twitterju.

Pogorelo tudi okostje dinozavra in ženske

Direktor muzeja je za nacionalno televizijo dejal, da se je zgodila "kulturna tragedija". V muzeju so hranili tako predmete iz brazilske zgodovine, kakor tudi drugih kurtul, vključno z egipčanski artefakti. 

Požar v Riu de Janeiru | Avtor: Epa Epa

V muzeju narodne zgodovine so hranili tudi pomembne kosti dinozavrov ter 12 tisoč let staro okostje ženske - najstarejše, ki so ga našli na območju Severne in Južne Amerike.

Stavba je nekoč služila kot rezidenca portugalske kraljeve družine in je letos v začetku leta praznovala 200-to obletnico.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Friderik1950 12:19 03.september 2018.

    Če se grdo pošalim, je najbrž že bil čas za virtualni muzej in video projekcije oziroma inštalacije, tako kot v galerijah. Zavzame malo prostora, le nekaj trdih diskov pa je. Novi časi pač.

  • Avatar olor
    olor 09:02 03.september 2018.

    Zanimivo kako se lahko tako bliskovito razširi požar po tako veliki stavbi

  • jakec1575 08:34 03.september 2018.

    Čas da preverimo požarno varnost naših muzejev.