Svet
16 ogledov

Hrvaška z novo predsednico

Ivo Josipović EPA
Hrvaška je dobila svojo prvo predsednico v zgodovini, piše Jutarnji list. Preštetih 99,51 odstotka glasovnic. Josipović že čestital protikandidatki.

Predsedniška kandidatka Kolinda Grabar Kitarović je po zadnjih – sicer še vedno neuradnih izidih – zmagovalka drugega kroga volitev na Hrvaškem.

Po podatkih Jutarnjega lista je državna volivna komisija preštela 99,51 odstotka glasovnic; Grabar Kitarovićeva je dobila 50,43 odstotka glasov, aktulni predsednik Ivo Josipović pa 49,57. Razlika je torej pičlih 0,86 odstotka glasov. 

Grabar Kitarovićeva je zmagala v demokratični tekmi in ji čestitam, je dejal Josipović pred svojimi privrženci v novinarskem domu v Zagrebu. "Razlika je bila resnično majhna, a je to bistvo demokracija, da zmaga tisti, ki ima več glasov," je povedal.

Gre za najbolj negotove predsedniške volitve na Hrvaškem. Po začetnih nekaj odstotkov vodstva Josipovića, ki so ga ob 20. uri kazali izidi po prešteti tretjini glasov, je Grabar Kitarovićeva vendarle prehitela aktualnega predsednika.

Josipović je tesno premagal Grabar Kitarovićevo v prvem krogu z 1,2 odstotne točke razlike.

Vzporedne volitve kazale na predsedico

Objava izidov vzporednih volitev je povzročila veliko veselje v volilnem štabu Grabar Kitarovićeve v zagrebškem Hypo centru.

V volilnem štabu kandidata SDP Josipovića so bili precej zadržani z izjavami po objavi izidov vzporednih volitev. Vodja Josipovićeve predvolilne kampanje Tamara Obradović-Mazal je dejala, da so pričakovali drugačen rezultat, ker je Josipović, za razliko od ostalih kandidatov, ponudil konkretne reforme.

"Počakali bomo na uradne izide državne volilne komisije. V tem trenutku so številke takšne kot so," je dejala Obradović-Mazalova za televizijo RTL.

Najbolj negotove volitve v zgodovini

Na Hrvaškem so že dopoldne poudarili, da gre za najbolj negotove predsedniške volitve v novejši hrvaški politični zgodovini. Raziskav javnega mnenja pred drugim krogom volitev ni bilo, politični analitiki in komentatorji pa so bili, za razliko od predsedniških kandidatov, precej zadržani v ocenah, kdo bo naslednjih pet let na čelu države.

Kolinda Grabar Kitarović in Ivo Josipović sta pozvala volivce, naj se udeležijo volitev v večjem številu, kot v prvem krogu. Takrat se jih je udeležilo 47 odstotkov volilnih upravičencev.

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:36 13.januar 2015.

    hrvati pa vedno dobijo ene močne pretkane diplomatske veljake. mi imamo pa bozga erjavca pa še nekaj takih k ne vejo kaj bi.

  • Papaja Popi 15:08 12.januar 2015.

    HDZ je isto, kot pri nas SDS in to so vsi bivši komunisti ! ! !

  • puys 14:25 12.januar 2015.

    Ni problema. Samo ne hodi za mano čez 10 let ko nas bodo povozili kot čehi danes.