Svet
16 ogledov

Izjemen mraz, na Hrvaškem zamrznili celo slapovi

Mraz Profimedias
Evropa je zavita v polarni mraz, ki je samo v zadnjih dveh dneh terjal najmanj 23 smrtnih žrtev. V Rusiji, kjer so mraza vajeni, so praznovali najhladnejši božič v zadnjih 120 letih. V Moskvi so tako na pravoslavni božični večer namerili ledenih minus 29,9 stopinje Celzija. Na Hrvaškem zamrzujejo slapovi in fontane.

Na območju prestolnice so po poročanju agencije Tass namerili minus 35 stopinj Celzija, najnižje pa se je temperatura spustila v Klinu, kakih 80 kilometrov severozahodno od Moskve, kjer so termometri danes ponoči pokazali minus 35,9 stopinje Celzija.Na moskovskih letališčih Domodedovo in Šeremetjevo so zaradi mraza davi odpovedali 28 letov, več kot 80 pa jih je imelo zamudo. Ruski vremenoslovci v prihodnjih dneh sicer napovedujejo nekoliko višje temperature, ki pa bodo vseeno od 12 do 15 stopinj nižje od običajnih v tem času

Zaradi mraza v Evropi umrlo več deset ljudi

Pristojne službe na Poljskem, kjer se je temperatura v soboto spustila tudi do minus 25 stopinj Celzija, so sporočile, da je zaradi mraza od 1. novembra tam umrlo že 55 ljudi. Največ smrtnih žrtev je bilo minuli petek, ko je zmrznilo kar sedem ljudi, v zadnjih dveh dnevih je umrlo skupaj devet ljudi.

Tudi v Italiji je v zadnjih 48 urah zaradi mraza umrlo sedem ljudi. Med njimi je bilo pet brezdomcev, dva sta bila poljska državljana.

Avtomobil v ledenem oklepu v Splitu | Avtor: Pixell Pixell
Na Balkanu najvišje stopnje opozoril, zamrznili slapovi Krke

Izjemno nizke temperature vztrajajo tudi na Balkanu. V BiH so najnižjo temperaturo davi izmerili v Sokolcu severovzhodno od Sarajeva, kjer se je živo srebro ob 8. uri ustavilo pri minus 28 stopinjah Celzija. V državi zaradi mraza velja oranžni alarm. Precejšen mraz je bil tudi v Bugojnu, kjer so namerili minus 26 stopinjah, v Zenici je bilo minus 24. Zeblo je tudi prebivalce Sarajeva, kjer so izmerili minus 22 stopinj. Na bližnji planini Bjelašnica je bilo še stopinjo hladneje.

Na Hrvaškem je zaradi mraza v veljavi rdeči vremenski alarm. Potem ko je v minulih dneh ta veljal le na obali, so ga danes razširili tudi na Slavonijo. Tam je bilo davi še posebej mrzlo. V Slavonskem Brodu so tako ob 7. uri izmerili minus 19,9 stopinje Celzija, v Osijeku je bilo minus 18 stopinj, v Dubrovniku pa minus 6,6.

Zaradi mraza so v prometu zabeležili več nevšečnosti, deloma pa so zamrznili celo slapovi in fontane.

Komentarjev 1
  • Xerxes 20:49 09.januar 2017.

    Wow...voda lahko zamrzne....končno prava zima