Svet
65 ogledov

Izkop Fischerjevih posmrtnih ostankov

Fischer je umrl januarja 2008, pokopan pa je na jugu Islandije. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Zaradi testa očetovstva bodo izkopali posmrtne ostanke legendarnega šahista Bobbyja Fischerja.

Islandsko vrhovno sodišče je dovolilo izkop Fischerjevih posmrtnih ostankov zaradi testa očetovstva, s katerim bodo rešili spor zaradi dediščine. Sodišče je izkop dovolilo, ker želijo ugotoviti, ali je legendarni šahist resnično oče devetletne Jinky Young s Filipinov, kot trdi dekličina mati Marilyn Young. Na dan so namreč prišli dokazi, da je Fischer v letih 2006 in 2007 dekličini materi nakazoval denar.

Premoženje Bobbyja Fischerja, ki ni napisal oporoke, je ocenjeno na približno dva milijona ameriških dolarjev (1,6 milijona evrov), zanj pa se poleg devetletne deklice borijo še njegova žena, dva nečaka in ZDA ter ameriška vlada, ki ji je Fischer dolgoval neplačane davke.

Fischer se je rodil v ZDA, zaslovel pa je z zmago nad sovjetskim svetovnim prvakom Borisom Spasskyjem leta 1972. Fischer je leta 2005 prevzel islandsko državljanstvo in se s tem izognil deportaciji v ZDA. Iskan je bil zaradi kršitev mednarodnih sankcij, ker se je leta 1992 udeležil šahovskega dvoboja v Jugoslaviji. Fischer je umrl 17. januarja 2008, pokopali pa so ga na jugu Islandije na pokopališču cerkve Laugardaelir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.