Svet
21 ogledov

Izkop predsednika po 37 letih

Salvador Allende je bil predsednik Čila med letoma 1970 in 1973. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Čilsko sodišče odredilo izkop posmrtnih ostankov nekdanjega čilskega predsednika Salvadorja Allendeja. S truplom bi lahko razjasnili vzrok njegove smrti.
Allende je umrl pri 65 letih za posledicami strelov v predsedniški palači v Santiagu. Palačo so med vojaškim udarom pod vodstvom Augusta Pinocheta iz zraka bombardirala vojaška letala.

Z izkopom posmrtnih ostankov nekdanjega čilskega predsednika Salvadorja Allendeja bi preiskovalci lahko ugotovili, ali je bil vzrok njegove smrti 11. septembra 1973 samomor ali atentat.

Izkop zahtevala Allendejeva družina
Sodnik Mario Carroza je z odločitvijo ugodil zahtevi Allendejeve družine, posmrtne ostanke pa bodo izkopali v drugi polovici maja.

Po smrti izvedena obdukcija naj bi po uradnih podatkih pokazala, da je Allende storil samomor, tako da se je ustrelil v glavo. Zgodbi takrat ni nasprotovala niti njegova družina.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Med diktaturo Pinocheta izginilo več tisoč ljudi
Januarja letos je sodišče ponovno odprlo primer, prav tako kot 725 drugih primerov kršitev človekovih pravic med Pinochetovo diktaturo v letih od 1973 do 1990. Med Pinochetovo diktaturo je v Čilu umrlo ali izginilo 3100 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.