Svet
12 ogledov

Izkoriščajo delavce

(Foto: Apple) Žurnal24 main
Zaradi predolgih urnikov, izpostavljenosti delavcev različnim kemikalijam in nevarnim strojem prihaja do samomorov, hudih poškodb. Žalostno je, da ponavadi vodstvo za boljše delovne pogoje ne naredi ničesar.

Lansko leto se je na spletu pojavilo poročilo, da tajvansko podjetje Wintek, ki se ukvarja s sestavljanjem Applovih izdelkov, v svojih kitajskih obratih za čiščenje na dotik občutljivih zaslonov in za nameščanje nalepk uporablja organsko topilo n-heksan brez upoštevanja varnostnih ukrepov. Zaradi omenjenega  topila naj bi ena oseba avgusta 2009 celo izgubila življenje, več deset pa je bilo poškodovanih. Po neuradnih podatkih naj bi ga še vedno uporabljali.

Delavci se še vedno zastrupljajo, delodajalci pa nimajo niti toliko srca, da bi jih poslali na zdravljenje. Z njimi pa naj bi "sodelovala" celo bolnišnica v mestu.

Zastrupila sta se
S strupenimi kemikalijami sta se v omenjeni tovarni zastrupila tudi dva kitajska delavca. 26-letni Liu Xiaojian 31-letni Liu Ruiyong sta se odločila, da pregled o zastrupljenosti opravita na lastne stroške.  

Težave se pojavljajo tudi v kitajski podružnici podjetja Foxconn, ki izdeluje dele za iPhone. V omenjeni tovarni je zaradi slabih delovnih pogojev samomor naredilo že deset delavcev.

Po zdravstveni nasvet sta se odpravila v Šanghaj, kjer so ugotovili, da imata težave z živci v nogah in rokah. Šlo naj bi za okvaro perifernega živčnega sistema. Njegov propad se začne kazati kot ščemenje v udih, odrevenelost, krči in izguba nadzora nad mišicami ter paraliza.

Napotili so ju na nujno zdravljenje, a ju zaradi prepolne bolnišnice niso mogli sprejeti. Zato sta pomoč poiskala v bolnišnici v mestu, kjer je tudi tovarna. Njuno zdravljenje so zavrnili, češ da ju na podlagi diagnoz druge bolnišnice ne bodo zdravili. Zato so se odločili, da preiskave opravijo še enkrat. Ker niso pokazale nikakršne okvare živčevja,  sta morala nazaj na delo.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Vseh del ne moremo opraviti s prižgano varnostno napravo.

Tudi Ford izkorišča
Po podatkih nacionalnega delovnega komiteja kitajski delavci v tovarni Yuwei, ki je v 80-odstotnem lastništvu Forda, delajo za 80 centov na uro in to 14 ur na dan, 7 dni v tednu.
Poročilo med drugim navaja, da naj bi bili delavci prisiljeni delati na nevarnih strojih z izklopljenimi varnostnimi ukrepi, zaradi česar prihaja do hudih poškodb delavcev. 21-letniku naj bi zaradi izklopljene varnostne naprave, ki bi mu omogočala hitrejše delo, iz roke iztrgalo tri prste vključno s členki.

Za poškodbo je prejel le 7.430 dolarjev, za isto poškodbo naj bi delavec v ZDA prejel 144.292 dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.