Svet
78 ogledov

Izkoriščanje tujih delavcev v Avstraliji

Plantaža sadja EPA
Delavke iz Evrope in Azije v Avstraliji so pogosto premalo plačane in spolno zlorabljene. Med izkoriščanimi in zlorabljenimi naj bi bili tudi mladi, ki v deželo tam spodaj pripotujejo v okviru medkulturnih izmenjav.

Avstralija nemara vendarle ni sanjska dežela za delavce in delavke iz drugih celin, kažejo izsledki televizijske oddaje Four Corners, ki jo je predvajala avstralska nacionalna televizija ABC.

Televizijska ekipa je prišla do nedvomnih dokazov izkoriščanja delavcev, ki naj bi delali v pogojih, podobnih - tako ABC - tistim, v katerih so delali sužnji. Šlo naj bi za delo v podjetjih, ki oskrbujejo največje avstralske supermarkete in restavracije s hitro prehrano. Poleg nemogočih pogojev, v katerih delajo, naj bi bili delavci tudi naravnost mizerno plačani.

150.000 mladih

Med zlorabljenimi in izkoriščanimi naj bi bili predvsem mladi, ki v Avstraliji bivajo v okviru programov medkulturne izmenjave. Vize, ki jih dobijo za ta program, jim omogočajo, da v deželi bivajo in delajo največ šest mesecev na eni lokaciji.

Delovno počitniško vizo lahko pridobijo državljani Belgije, Kanade, Cipra, Danske, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Hong Konga, Irske, Italije, Japonske, Koreje, Malte, Nizozemske, Norveške, Tajvana in Združenega Kraljestva. Letno jih v deželo tam spodaj s takšno vizo pripotuje okrog 150 tisoč, v veliki večini si denar služijo z nabiranjem sadja in zelenjave ter v predelovalni industriji. Mnogim delo še predno pripotujejo v deželo najdejo avstralski agentje.

V pripravi odmevne oddaje so odkrili še, da delavke iz Azije in Evrope tudi spolno izkoriščajo. Avstralska pravnica, strokovnjakinja na področju delovnega prava in migracij Joanna Howe je ob tem povedala, da bo Avstralija zaradi teh razkritij žal dobila etiketo dežele, ki izkorišča ranljive skupine ljudi.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:41 05.maj 2015.

    Te sužnji so tisti ki držijo celo avstralsko gospodarstvo na svojih ramenih. Brez njih Avstralci ne bi imel tega standarda ki ga imajo.

  • mph 09:55 05.maj 2015.

    Navada je železna srajca. Poglejte kaj so naredili z aborigini.