Svet
5232 ogledov

"Izkoristili so me za širjenje laži"

Mariupolj porodnišnica letalski napad Profimedia
V porodnišnici v Mariupolju je čakala na porod, ko je stavbo stresla eksplozija. Fotografija ranjene nosečnice je obkrožila svet, ruska stran pa jo je izkoristila za širjenje laži.

Zavita v odejo, okrvavljena nosečnica, ki beži iz napadene porodnišnice v Mariupolju. Presunljiva fotografija je hitro obšla svet. Kalvarija ženske, ki jo je fotograf ujel v objektiv, pa se tam ni končala. Mariana Vižemirski je za BBC spregovorila o dogajanju v Mariupolju, nosečnosti in napadih nanjo, ki so se začeli po objavi fotografije. 

Ruska stran je namreč 29-letno Mariano obtožila, da je vse skupaj odigrala. "Grozili so mi, da me bodo našli in ubili, da bodo mojega otroka razrezali na koščke," je povedala v intervjuju za britanski BBC. Mariana je skupaj s hčerko Veroniko v Donbasu, ki ga nadzorujejo proruski separatisti. V času pogovora, ki so ga opravili prek videopovezave, je z njo proruski bloger, ki spremlja pogovor, a vanj ne posega. 

Pred začetkom vojne je Mariana na družbenih omrežjih promovirala lepotne izdelke, medtem ko je njen mož Juri delal v jeklarni Azovstal. "Živela sva mirno in preprosto življenje, nato pa so se stvari postavile na glavo," je povedala. Ko so jo sprejeli v bolnišnico, se je začel napad nad Mariupolj, ki so ga ruske sile brezkompromisno obstreljevale. 

9. marca je bolnišnico stresla eksplozija. Čez glavo si je poveznila odejo, na kar je še enkrat počilo. "Slišalo se je, kako letijo stvari naokoli, izstrelki in podobno. V ušesih mi je še dolgo časa zvenelo zaradi eksplozije," je povedala. Skupaj z drugimi se je skrila v kleti. Utrpela je odrgnine in ureznine. V bolnišnici je imela s seboj tudi stvari, ki jih je pripravila za otrok. Enega od policistov, ki so bili na kraju, je prosila, da ji je pomagal nazaj na oddelek, da je lahko vzela stvari. In takrat je bila posneta fotografija, ki je obšla svet. 

Obtožbe, da je vse skupaj zaigrala

Ko je fotografija enkrat zaokrožila svet, so se kmalu pojavila lažne obtožbe, češ da so bile fotografije prirejene in da je na njih igralka, poškodbe pa da so narisane z ličili. Obtožbe je ruska stran večkrat ponavljala. Trdili so tudi, da je na fotografijah nosečnice na nosilih ista ženska. Izkazalo se je, da temu ni bilo tako. Ženska, fotografirana na nosilih, in njen nerojeni otrok sta kasneje umrla zaradi poškodb, ki sta jih utrpela v napadu. 

Ukrajina Mauripolj nosečnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Mariana je šele kasneje izvedela, kaj so sprožile te fotografije. Na svojem Instagram računu je bila tarča trolov in lažnih obožb. "To je bilo res žaljivo slišati, saj sem dejansko vse to preživela," pravi. Neposredno pa ne kritizira ruskih uradnikov, ki so širili lažne informacije o njej. Kritična je do The Associated Press (AP). "Užaljena sem, da novinarji, ki so objavili mojo fotografijo na družbenih omrežjih, niso intervjuvali drugih nosečnic, ki bi lahko potrdile, da je do napada prišlo." Mariana pravi, da je bila med zadnjimi pacienti, ki so jih evakuirali, in v tistem času so prišli novinarji omenjene agencije, ki so opravili pogovore z drugimi ljudmi na kraju. Kot dodajajo na BBC, ki so za odziv prosili tudi AP, novinarji niso imeli nič s posledičnim širjenjem lažnih novic s strani ruskih uradnikov. 

Iz njene pripovedi je razvidno, da je bolnišnica, za katero je ruska stran trdila, da ni delovala, normalno obravnavala bolnike. Ruska stran je prav tako trdila, da so bolnišnico zasedli borci bataljona Azov. Mariana je za BBC dejala, da v stavbi številka 3, kjer je bila, ni bilo vojakov. Videla jih je v stavbi onkologije, ki se nahaja nasproti porodnišnice. Ali so bili ukrajinski vojaki tam nastanjeni ni jasno. 

"Ne vemo, kaj bo jutri"

Po napadu je Mariana v neki drugi bolnišnici rodila hčerko Veroniko. Tudi to bolnišnico so obstreljevali.

Tako kot drugi sta z možem skušala zbežati iz Mariupolja. Več tednov njuni sorodniki niso mogli navezati stika z njima. V začetku aprila sta se javila iz regije Donbas. Njeni sorodniki in prijatelji so za BBC dejali, da je Mariana zdaj na varnem. 

Marianna je spet oživila svoj blog, kjer spet piše o lepotnih pripravkih, plenicah in vsakodnevnem življenju mlade mamice. Vsem, ki ji pošiljajo sporočila sovraštva, sporoča, naj gredo v miru. Njeno življenje je za vedno spremenila vojna, ne le tista z orožjem, ampak tudi informacijska, sredi katere se je znašla. "Veste kaj, za zdaj ne razmišljam o upih ali načrtih, ker ne vemo, kaj nam bo prinesel jutrišnji dan," je dejala.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 17:52 17.maj 2022.

    Bravo Rusi! Slovenci vas podpiramo v boju proti nacistični Ukrajini in njihovi bolni propagandi!

  • Avatar luckyss
    luckyss 14:06 17.maj 2022.

    Tista "bolnišnica" ni delovala že pred vojno in je bila oporišče enot Azov..To je že zdavnaj dokazano..Tudi to, da so to dečvo v namene "fotošutinga"...prenašali tudi po drugih prizoriščih..Ampak to je pač propaganda in Zelenski se je seveda ne bo ...prikaži več odrekel, saj prinaša ogromen kapital..(zanj in ZDA gospodarje)...