Svet
15 ogledov

Izlitje strupene snovi: je kriv človek?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Madžarska je v treh okrožjih razglasila izredne razmere zaradi izlitja nevarne strupene snovi v tovarni aluminija na zahodu države. Štirje ljudje so umrli, ranjenih pa jih je 120.

Kakih 600 do 700 tisoč kubičnih metrov odpadne gošče, ki se je izlila iz poškodovanega rezervoarja v tovarni aluminija Ajkai Tomfoldgyar v Ajki, 160 kilometrov jugozahodno od Budimpešte, je poleg vasi Kolontar poplavilo tudi kraj Devecser. Tam je rdečkasta strupena tekočina po poročanju MTI davi ponekod še vedno segala dva metra visoko. V Devecserju je poplavljenih 230 hiš in 19 ulic.

Fotografije posledic izlitja strupene snovi si oglejte v GALERIJI.

Zaradi izlitja snovi so umrli najmanj štirje ljudje, med njimi tudi trimesečni dojenček. Od 80 do 90 ljudi so zaradi opeklin, ki jih je povzročila strupena gošča, odpeljali v bolnišnice, je še povedal župan Devecserja. Poškodovanih in opečenih naj bi bilo sicer več sto ljudi.

Madžarski premier Viktor Orban je dejal, da naj bi do izlitja prišlo zaradi človeške napake. "Nimamo nobenih informacij, da bi bila za to kriva narava," je dejal Orban in dodal, da ostane edina možnost ta, da je izlitje povzročil človek.

Ob izlivu strupenih snovi se je poškodoval tudi plinovod v bližini naseljenega območja. Zaradi nesreče je v nekaterih delih Madžarske prekinjen tudi železniški promet. Rdeča gošča je odpadna snov pri proizvodnji aluminija, ki vsebuje strupene težke kovine in je lahko v primeru zaužitja smrtonosna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.