Svet
159 ogledov

Izničili sodbo, po kateri je bil ubit Draža Mihajlović

Draža Mihajlović Wikipedia
Višje sodišče v Beogradu je danes ugodilo zahtevi za rehabilitacijo poveljnika srbskih četnikov med drugo svetovno vojno Draže Mihailovića.

Z odločitvijo je sodišče v Beogradu izničilo smrtno obsodbo Draže Mihailovića iz leta 1946 in mu vrnilo državljanske pravice.

Kot je odločitev pojasnilo sodišče, je bil Mihailović obsojen v nezakonitem procesu iz političnih in ideoloških razlogov ter da ni imel možnosti pritožbe. Predsedujoči sodnemu svetu Aleksandar Trešnjev je ob tem poudaril, da je šlo za "sojenje režimu kraljevine Jugoslavije".

Pojasnil je še, da sodišče ni odločalo o tem, ali je bil Draža Mihailović vojni zločinec temveč izključno o tem, ali je imel pravično sojenje.

Shod privržencev

Pred sodiščem so se ob današnji odločitvi zbrali tako številni privrženci Ravnogorskega gibanja kot tudi nasprotniki rehabilitacije Mihailovića.

Zahtevo za rehabilitacijo so leta 2006 vložili Mihailovićev vnuk Vojislav, profesorja z beograjske pravne fakultete Smilja Avramov in Kosta Čavoški ter več združenj, tudi Združenje političnih zapornikov in žrtev komunističnega režima. Zahtevali so izničenje sodbe jugoslovanskega sodišča s 15. julija 1946. Mihailović je bil tedaj obsojen na smrt s streljanjem zaradi sodelovanja z okupatorjem in vojnih zločinov ter še istega leta ubit.

Komentarjev 7
  • Ferluci 09:33 16.maj 2015.

    ..nismo pa obsodili nobenega komunista!

  • Fertel 12:46 15.maj 2015.

    To pomeni, da bo v kratkem rehabilitiran še Hitler.....ssNoro, kako gredo opravičevanja izdajstva.....

  • Ferluci 20:44 14.maj 2015.

    Spet eno izmed vprašanj, kako se je pisala zgodovina. In kdo jo je pisal. Očitno le ni bilo vse tako, kot so nas učili v šoli.