Svet
292 ogledov

Izolacijo skrajšali za polovico

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA Epa
Priporočeno izolacijo za tiste, ki asimptomatsko prebolevajo covid-19, so v ZDA skrajšali z 10 na pet dni.

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je priporočil skrajšanje izolacije, ki pa ji mora slediti obdobje petih dni, v katerem osebe, pri katerih je bila potrjena okužba, v prisotnosti drugih oseb nosijo masko. 

Večina prenosov bolezni naj bi se zgodila v obdobju dve dni pred razvojem simptomov in treh dni po tem, ko se simptomi pojavijo. 
V ZDA se soočajo z visokim porastom števila okužb, ki je posledica širjenja različice omikron. Omikron je v ZDA že izpodrinil delto. Zaradi velikega števila okužb prihaja do težav s pomanjkanjem kadra na več področjih. Pristojni tako upajo, da bo skrajšanje dolžine izolacije pripomoglo k manjšim težavam zaradi pomanjkanja kadra, poroča BBC. 

Po besedah direktorice CDC Rochelle Walensky nove smernice iščejo ravnotežje med tistim, kar vedo o širjenju virusa in zaščito, ki jo nudi cepljenje in poživitveni odmerki. 

Med priporočili pa ni samotestiranja doma pred iztekom obdobja izolacije, kar nekateri strokovnjaki kritizirajo. Dr. Michael Min s Harvarda pravi, da je pomanjkanje takšnega priporočila "neodgovorno". "Ne želim sedeti poleg nekoga, ki je bil pred petimi dnevi pozitiven in še ni bil na testu negativen," je opozoril. 

Prve raziskave, tako tiste iz Južnoafriške republike kot Velike Britanije, nakazujejo, da je omikron nekaj bolj blag, a veliko bolj nalezljiv kot različice pred njim. Za skrajšanje izolacije so se odločili tudi V Angliji, kjer izolacija traja sedem dni, če sta pri posamezniku dva zaporedna testa v razmiku 24 ur negativna. Prvi test lahko posameznik opravi šesti dan izolacije in ne prej. 

V Sloveniji za zdaj velja, da okuženi s SARS-CoV-2 ostane doma najmanj 10 dni od začetka bolezni. Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez vročine in je minilo 48 ur od začetka umirjanja simptomov ter znakov bolezni. V Sloveniji karantena traja 10 dni od zadnjega visoko rizičnega stika. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.