Svet
175 ogledov

Izplula najnaprednejša vojaška ladja na svetu

USS Zumwalt Profimedias
Izdelava najsodobnejšega, "nevidnega" rušilca na svetu ZDA stala 4,4 milijarde dolarjev.

V ZDA so uradno splavili najmodernejšo vojaško ladjo na svetu, "nevidnega" rušilca USS Zumwalt, ki ga opisujejo za "švicarski nož" med ladjami. 15.000-tonska ladja ima električni pogon, nove sodobne radarje in sonarje, raketne izstrelke in topove. Njegova izdelava je stala 4,4 milijarde dolarjev.

Posebnosti USS Zumwaltu, ki nosi ime prodornega admirala Elma Buda Zumwalta, poveljnika ameriške flote v 70. letih minulega stoletja, se pričnejo že pri obliki. S 185 metri je to namreč največji rušilec v ameriški floti, a še večja posebnost je njegova oblika, ki je skonstruirana tako, da ga radarji do 50-krat težje zaznajo od običajnih ladij ali pa ga kategorizirajo za ribiško barko. Prav tako ladja valove dobesedno reže in za seboj pušča izjemno majhno morsko sled. 

Mornarica je načrtovala več kot 20 takšnih rušilcev, kar pa je celo za Američane prevelik zalogaj, zato bodo zgradili le tri.   

Rušilec bo leto dni na poskusni plovbi, nato ga bodo predali ameriški mornarici. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Aljaž Šukljan 00:18 09.december 2015.

    S tem denarjem bi lahko marsikaj bolj koristnega naredili ampak ne, ta večjo varnost VEČ OROŽJA. Bravo Ameri...čudno da kolkor je stala nima sposobnosti letenja al potovanja nazaj v čas... pa to

  • mph 17:05 08.december 2015.

    Preberi še enkrat.

  • s.i.k. 16:30 08.december 2015.

    . upam da jo potunka kit