Svet
2 ogledov

Izpod ruševin rešili 16-mesečnega otroka

Potres v Turčiji 9. novembra
1/2
Reuters
Vzhod Turčije je danes prizadel potresni sunek z magnitudo 5,7, pri čemer se je porušilo več stavb. Umrlo je najmanj deset ljudi. Policija je jezne protestnike pred kriznimi centri razgnala s solzivcem.

Potres z magnitudo 5,6 je imel središče 16 kilometrov južno od mesta Van. Gre za isto pokrajino, ki jo je pred dobrima dvema tednoma že prizadel rušilni potres z magnitudo 7,2 in v katerem je umrlo več kot 600 ljudi. Po poročanju turške tiskovne agencije Dogan so se nocoj zrušile tiste stavbe, ki so bile že poškodovane v potresu 23. oktobra.

Po do sedaj zbranih podatkih je umrlo najmanj deset ljudi. Reševalcem je izpod ruševin hotela uspelo rešiti 27 ljudi. Med njimi je bil tudi 16-mesečni otrok. Rešili so tudi japonsko reševalko, ki je prišla na pomoč po prvem potresu pred tremi tedni. Njenemu sodelavcu reševalci niso mogli več pomagati.

Lastnik 47 let starega objekta je povedal, da so oblasti njegov hotel po potresu prejšnji mesec označile za varen. Premierjev namestnik Besir Atalay je novinarjem pojasnil, da je šlo le za prvo oceno in ne za dokončno oceno.

S solzivcem nad protestnike

Protestniki so z vzklikanjem zahtevali odstop lokalnih veljakov. "Kako lahko greste s solzivcem nad ljudi, ki so že tako veliko pretrpeli?" se sprašuje 32-letni Abdulrahim Kaplan. V trenutku, ko je policija odvrgla solzivec, je bil tudi sam v kriznem centru. "Naši ljudje zmrzujejo. Spimo na prostem, vseh sedem članov moje družine," je dejal z grenkobo v ustih. "Nekateri ljudje vzamejo pet šotorov, drugi deset, nekateri pa ne dobijo nič. To je narobe."

Oblasti so se odločile, da bodo družinam delile šotore šele, ko se bodo na terenu prepričale, v kakšnem stanju so njihove hiše in stanovanja. "Kaj naj naredim? Nimam šotora, niti ne vem, od koga naj ga dobim. Nihče mi ni povedal. V stanovanje se ne morem vrniti. Kam bom šel nocoj? Lahko se ponovi," je zaskrbljen 44-letni Halit Yazgan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.