Svet
628 ogledov

Izpoved krvnika: "Posilil sem več kot 200 žensk"

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Amar Hussein, priprt borec Islamske države je za agencijo Reuters podal svojo izpoved in med drugim priznal, da je posilil najmanj 200 žensk. Borcem se je priddružil kot 14-letni fant.

Zajet in priprt 21-letni borec Islamske države je v pogovoru za Reuters med drugim povedal, da ves dan prebira Koran, da bi postal boljši človek. V izpovedi, ki jo je povzel tudi britanski portal Metro, je brez obžalovanja povedal, da je posilil več kot 200 žensk, pripadnic iraških manjšin.

Povedal je, da so jim lokalni vojaški vodje podli dovoljenje za to, celo svetovali naj bi, da naj posilijo čim več žensk. "Posilstvo je normalno. Mlad moški to potrebuje," je poudaril Amar Hussein. Povedal je, da se je selil iz hiše v hišo v nekaj iraških mestih in posiljeval, medtem ko je IS prevzemala vse več ozemlja. Kurdske varnostne službe, ki so priprle Husseina, že dlje časa opozarjajo, da imajo dokaze za posilstva in umore, a natančne številke najverjetneje ne bodo nikoli znane.

Hussein se je Islamski državi pridružil v letu 2013, za agencijo Reuters je priznal, da je v tem času pobil najmanj 500 ljudi. Od začetka, je povedal, je bilo težko, a da se je sčasoma navadil. "Kogar je bilo potrebno obglaviti, sem obglavil, kogar ustreliti, sem ustrelil."

Ne glede na vse sebe dojema kot žrtev. Povedal je, da prihaja iz revne iraške družine. "Nikogar ni bilo, ki bi mi povedal, kaj je prav in kaj narobe." Danes 21-letni moški se je borcem pridružil kot 14-letni fant. Najprej se je bojeval za Al Kaido, kasneje za Islamsko državo. Kakšna bo njegova usoda, se še ne ve.

Iraške sile napredujejo proti Mosulu

Medtem iraške sile v boju proti skrajni skupini Islamska država ob podpori vojaških letal in helikopterjev napredujejo proti zahodnemu delu mesta Mosul na severu države, kjer ima IS svojo zadnjo trdnjavo v državi. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP danes potrdil predstavnik iraške policije, so varnostne sile dosegle nadzorno točko Akrab.

Akrab je nadzorna točka na avtocesti iz Bagdada, ki leži na južnem vhodu v mestu in omogoča razgled na celotno mesto. Prav tako je iraških silam uspelo osvojiti strateško pomembne hribe v bližini mosulskega letališča. Po oceni predstavnikov ZDA, naj bi bilo v Mosulu okoli 2000 borcev IS.

Nova bitka v štirimesečni operaciji iraške vojske za ponovno zavzetje Mosula je hkrati sprožila zaskrbljenost za okoli 750.000 civilistov v mestu, ki jim grozi, da jih bodo ubili, če bodo poskušali zbežati iz mesta, ali pomrli zaradi lakote, če bodo v mestu ostali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • matermila 15:10 23.februar 2017.

    Kazen?Da,huda.Najprej vsaj 200 toplih,z velikimi,da ga obdelajo do onemoglosti.Potem pa počasna,v stilu gestapa; nohti,podgane ipd.

  • cogocogo 18:24 21.februar 2017.

    borut tole o zivalih si pa malo preteral se lovci so preseneceni da je tako malo divjadi poginilo v tej ograji ,,sicer pa zivali niso tako butaste kot ljudje imam z njimi res veliko izkusenj in tudi misljenje je boljse ...prikaži večboljse kot o ljudeh ,,saj ves tiso osel gre enkrat itd..pri zivalih tega ni pa naj bodo domace eli divje

  • cogocogo 18:16 21.februar 2017.

    kako lahko napisete da so to borci to so hladnokvni pokvarjeni sprevzeni morilci in neljudje vi pa se vedno borci ,,ste tudi vi malo pod substancami ,,