Svet
51 ogledov

Izpoved najstnice, ki je odšla v kalifat

Marlin Stefanie Nevalainen Youtube
Komaj 15-letna Švedinja je delila svojo izkušnjo z Islamsko državo. Iz njihovega ujetništva so jo rešili kurdski specialci v bližini iraškega Mosula.

15-letna Marlin Stefanie Nevalainen je potem, ko so jo rešili iz ujteništva Islamske države, povedala, da je s svojim takratnim fantom, 19-letnim Moqtarom Mohammedom Ahmedom, odpotovala v kalifat ker ni vedela, kaj je to Islamska država. S fantom je noseča potovala preko Nemčije, Srbije, Turčije in Sirije vse do Iraka. Kot pišejo švedski mediji, so jo kurdski vojaki rešili nekaj dni po prihodu, a jim je pobegnila in se vrnila k svojemu fantu, nato pa v Iraku rodila sina.

"Sprva nama je bilo lepo skupaj, potem pa je začel gledati posnetke džihadistov in govoriti o njih. Rekel mi je, da bi se pridružil Islamski državi. Pristala sem, saj nisem vedela, kaj to pomeni, niti kaj pomeni islam," je 15-letna Švedinja povedala za kurdsko TV postajo Kurdistan 24. Po pisanju švedskih medijev se je par v skladu z muslimanskimi običaji pred potovanjem poročil v Stockholmu. Njeno izginotje so švedskim oblastem junija lani prijavili njeni starši.

Ko je s fantom pripotovala do Sirije, so jo borci Islamske države skupaj z ostalimi odpeljal v Mosul, kjer sta s fantom dobila svojo hišo, kjer pa ni bilo niti elektrike niti tekoče vode. "Bilo je popolnoma drugače kot na Švedskem. Nisem imela denarja, bilo je res težko. Ko sem nekako prišla do telefona, sem poklicala mamo na Švedsko in ji povedala, da bi se rada vrnila."

Poslala ji je tudi več sporočil, od katerega je enega objavil švedski časopis Dagens Nyheter. "Draga mama. Lepo te prosim, reši me. Ne morem več. Umrla bom. Če ne zaradi bomb pa zato, ker me bo kdo pretepel do smrti." Mami je napisala, da če je ne bodo kmalu rešili, bo storila samomor. Njen fant se je do nje obnašal vse bolj grdo, grozil ji je, da jo bo po porodu vrgel na cesto in se poročil s kakšnim drugim dekletom, ki bo mama otroku.

Njen fant je staršem svoje najstniške žene poslal video sporočilo, v katerem je povedal, da jim hčerke ne bo nikoli vrnil. Posnetek je sklenil z besedami Alah je velik, boj se je komaj začel. Kot pišejo švedski mediji je 15-letnica že vdova, moža naj bi ubila bomba iz ruskega letala.

Kurdske specialce je za pomoč pri reševanju dekleta uradno zaprosila Švedska. Dekle je še vedno v Kurdistanu, čaka, da jo bodo prepeljali domov. Kaj se je zgodilo z njenim otrokom, ne poročajo.

Komentarjev 22
  • mph 20:39 26.februar 2016.

    Ena tistih prilik, ko ti lahko dam velik plus. :-)

  • mph 20:38 26.februar 2016.

    Daj raje boljši primer, npr. Japonska in Avstralija nimata problemov z islamom. Ker velja PREPOVED priseljevanja muslimanov! Na Japonskem jih je samo za vzorec. Ker so pač Japonci in Avstralci bolj pametni glede tega.

  • mph 20:36 26.februar 2016.

    Si pozabila dodati umsko zelo omejene 15 letnice, kar je šele pravo presenečenje. Ali pa tudi ne, saj je "multikult" najbolj uničila ravno Švedsko, zakoni pa absolutno prepovedujejo novinarjem poročati resnico, ko gre za zločin multikultijev. Zdaj pa imajo.