Svet
0 ogledov

Izpustil priprte sodnike

Prvič po 12 letih bo Pakistanska ljudska stranka vodila vlado. Žurnal24 main
Spodnji dom pakistanskega parlamenta je za novega premiera izvolil Jusufa Razo Gilanija iz stranke umorjene vodje pakistanske opozicije Benazir Buto.

Novoizvoljeni premier je odredil izpustitev vseh priprtih sodnikov, ki jih je s položaja ob uvedbi izrednih razmer novembra razrešil predsednik Pervez Mušaraf, oblasti pa naj bi ukaz že izvedle. Mušarad jih je odstavil predvsem zato, da bi vrhovnemu sodišču onemogočil razveljavitev njegove ponovne zmage na volitvah in si s tem zagotovil naslednji predsedniški mandat.

Po odstavitvi sodnikov je sam izbral nove, ki so na vrhovnem sodišču zasedli prazna mesta in potrdili njegovo ponovno izvolitev na mesto predsednika države.

Preiskava umora Butove
Gilani je poleg tega napovedal, da si bo prizadeval za oblikovanje resolucije, ki bo pozvala Združene narode k preiskavi umora nekdanje premierke Benazir Buto. " Demokracija se je vrnila po zaslugi žrtvovanja Butove," je dejal.

Zmagal je z 264 glasovi, njegov opozicijski protikandidat Čaudri Pervaiz iz Pakistanske muslimanske lige-Q (PML-Q), ki je podpornica pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa, pa je dobil 42 glasov.

Člani parlamenta so bili z Gilanijevo izvolitvijo zelo zadovoljni, ob tem pa so vzklikali "dolgo naj živi Butova". Gilaniju je v roko segel tudi sin Butove, Bilaval Buto Zardari.

Gilani je zvest član Pakistanske ljudske stranke, ki je bil v letih od 1993 do 1996 predsednik pakistanskega parlamenta, med letoma 1988 in 1990 pa minister v vladi Butove. Med režimom predsednika Perveza Mušarafa je Gilani zaradi obtožb o korupciji pet let preživel v ječi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.