Svet
8 ogledov

Izpustili najstnika, ki je žalil predsednika, še vedno mu grozi zapor

Tayyip Erdogan Reuters
Turško sodišče je danes odredilo izpustitev 16-letnega dijaka, ki so ga prijeli, ker naj bi užalil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Kljub izpustitvi pa mu še vedno grozi obtožnica zaradi žaljenja predsednika.

Prijetje najstnika je v Turčiji izzvalo veliko ogorčenja. Mehmeta Emina Altunsesa so izpustili na prostost potem, ko se je njegov odvetnik pritožil na aretacijo. Odvetniku, ki je sodišču predložil peticijo za mladeničevo izpustitev, se je pridružilo okoli sto kolegov odvetnikov, ki so prišli iz Carigrada, da bi izkazali podporo.

Kljub izpustitvi pa nad mladeničem visi obtožnica zaradi žaljenja Erdogana in mu bodo sodili. Datum sojenja še ni bil določen. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do štiri leta zapora.

Obtožil ga je korupcije

Altunses je imel v osrednjem turškem mestu Konya, kjer so ga v sredo aretirali, govor v spomin na mladega sekularnega učitelja, ki so ga leta 1930 ubili islamisti. Konya sicer velja za utrdbo vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ki jo vodi Erdogan.  Erdogana je mladenič v svojih izjavah, ki jih je priznal, označil za "vodjo kraje, podkupovanja in korupcije".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.