Svet
1 ogledov

Izrael in Palestinci izmenjali zapornike

Pakistan
1/7
Reuters
Palestinci so predali izraelskega vojaka Gilada Šalita v zameno za 477 palestinskih vojakov. Po zdravsniškem pregledu so ugotovili, da je zdrav.

Ob 9. uri po srednjeevropskem času so na mejnem prehodu Kerem Šalom na meji med Izraelom, Egiptom in območjem Gaze v zameno za enega vojaka predali 477 palestinskih zapornikov. Navzoči so bili tudi egiptovski predstavniki ter predstavniki Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC). Po številu ljudi je šlo za največjo zamenjavo za enega vojaka. Poleg tega je tudi sama operacija zamenjave ena največjih, kar so jih kdaj izvedli Palestinci, Izraelci in Egipt.

Zdravstveno stanje zadovoljivo

Kmalu po osvoboditvi je Šalit v pogovoru za egiptovsko televizijo dejal, da se počuti dobro. Na zdravniškem pregledu so ugotovili, da je zdravstveno stanje 25-letnika "dobro in zadovoljivo", nato pa je s helikopterjem poletel na letalsko oporišče Tel Nof na jugu Izraela, kjer so ga pričakali starši, dobrodošlico pa mu je izrekel tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Da je Šalit ponovno združen z družino, so sporočili iz Netanjahujevega urada. Na čustvenem srečanju namreč medijev ni bilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Domov tudi več sto Palestincev

Na svoje domove se je medtem vrnilo že tudi več sto palestinskih zapornikov, ki so v osmih avtobusih že zjutraj iz Izraela dopotovali na mejnih prehod Rafa v Egiptu. V Gazi so jih pričakali vodilni predstavniki Hamasa in njihove družine ter množica okoli 200.000 ljudi. Sledile bodo uradne slovesnosti ob vrnitvi zapornikov.

Le prva faza

Z zamenjavo, za katero sta se ob posredovanju Egipta in Nemčije dogovorila Izrael in palestinsko gibanje Hamas, je sicer zgolj prva faza. V naslednjih dveh mesecih na izpustitev iz izraelskih zaporov čaka še 550 Palestincev. Skupno naj bi jih tako v zameno za Šalita izpustili 1027.

Pritožbe na izpustitev

Na izpustitev Palestincev se je sicer pritožilo več Izraelcev, predvsem svojcev žrtev palestinskih napadov. A je vrhovno sodišče v ponedeljek njihove pritožbe zavrnilo. Kot je utemeljilo, je šlo za politično in ne sodno odločitev, da se zapornike izpusti.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.