Svet
15 ogledov

''Izrael je kanibal''

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zajete aktiviste postopoma izpuščajo. ''Izrael je kanibal'' in ''Dol z izraelskim terorizmom'' sta le dva izmed napisov na plataktih protiizraelskih protestnikov.

Izrael je po mednarodnem ogorčenju in protestih po vsem svetu začel izpuščati aktiviste, ki jih je zajel po ponedeljkovem spopadu na eni izmed ladji s človekoljubno pomočjo.

Vseh 682 zajetih človekoljubnih delavcev iz 35 držav so nameravali podrobno zaslišati. 123 jih je že zapustilo državo, 200 pa jih je na letališču v bližini Tel Aviva. Preostale naj bi izpustili še danes.

Vojaki so se le branili
Ponedeljkov spopad na ladji s pomočjo za Palestince je terjal devet življenj, štirje od teh so bili turške narodnosti. Še vedno ni povsem jasno, zakaj je prišlo do spopada. Izraelski komandosi so vdrli na ladjo Mavi Marmara in začeli streljati. Izrael trdi, da je šlo za samoobrambo. Varnostni svet Združenih narodov se je zaradi incidenta sestal na nujni seji, napad so obsodili, zahtevali takojšnjo izpustitev zajetih in neodvisno preiskavo incident.

protesti proti izraelu po ubitju %C4%8Dlovekoljubnih delavcev | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Kmalu bivši prijatelji?
Ogorčenje je čutiti po vsem svetu. V številnih državah so pripravili proteste, med najglasnejšimi so bili v Turčiji, od koder je večina človekoljubnih delavcev. Turški premier je zahteval takojšnjo ukinitev izraelske ''nehumane'' blokade Gaze. Napeli so se tudi odnosi Izraela z njegovimi tradicionalnimi zaveznicami Združenimi državami Amerike. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odpovedal načrtovane pogovore  z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in se predčasno vrnil v domovino, kjer se bo danes na nujni seji sestala njegova vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.