Svet
14440 ogledov

"Izrael je tri dni pred napadi Hamasa dobil svarilo od Egipta!"

Vojna Izrael - Palestina 9. 10. 2023
1/6
Profimedia
Izrael je od Egipta dobil svarilo, da se pripravlja nasilje tri dni preden je Hamas v soboto izvedel napade v Izraelu, je danes novinarjem povedal predsednik odbora za mednarodne odnose v predstavniškem domu kongresa Michael McCaul, poroča AFP.

"Vemo, da je Egipt posvaril Izraelce tri dni prej, da se lahko zgodi nekaj takšnega," je po sestanku z vladno ekipo nacionalne varnosti za zaprtimi vrati povedal republikanec.

Dodal je, da ne more pojasniti podrobnosti, je pa dejstvo, da je bilo opozorilo izdano, vendar ni jasno, na kako visoki ravni.

Pripadniki Hamasa so v soboto vdrli v Izrael in pobijali civiliste, več kot sto pa so jih zajeli kot talce. Izraelske varnostne sile na napad v tako velikem obsegu iz praktično blokirane Gaze niso bile pripravljene.

Izrael je Gazo povsem blokiral in izvaja zračne napade ter se pripravlja na invazijo za uničenje Hamasove infrastrukture in osvoboditev talcev, vendar pa presenetljiv vdor okrog 1500 oborožencev Hamasa predstavlja enega največjih neuspehov obveščevalcev v zgodovini izraelske države.

Vojna Izrael - Palestina 9. 10. 2023 | Avtor: Profimedia Profimedia

Število žrtev med tujimi državljani po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael medtem narašča. Po zadnjih podatkih je med mrtvimi okoli sto tujcev. Od začetka spopadov je bilo sicer na obeh straneh ubitih skupno že več kot 2300 ljudi, na tisoče pa je ranjenih. Umrlo je tudi več uslužbencev agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Po poročanju britanskega BBC, ki se sklicuje na uradne vire, je po napadu Hamasa v Izraelu umrlo ali je pogrešanih najmanj 17 britanskih državljanov, med katerimi so tudi otroci.

Špansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je v Izraelu umrla Španka, ki je imela tudi izraelsko državljanstvo. Po navedbah ministrstva je 19-letnica v vojašnici blizu Gaze služila vojaški rok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik španske vlade Pedro Sanchez je na družbenem omrežju X izrazil zgroženost nad novico in obsodil Hamasove napade na Izrael. "Nič ne opravičuje terorističnih napadov," je poudaril.

Izrael protivladni protesti | Avtor: Epa Epa

Od začetka izraelskih napadov na Gazo je življenje izgubilo tudi 11 zaposlenih pri agenciji UNRWA, je po navedbah AFP povedal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric. Po podatkih UNRWA, ki je družinam vseh žrtev izrekla sožalje, je bilo v sovražnostih doslej ubitih tudi 30 učencev njenih šol in trije učitelji, še osem učencev pa je bilo ranjenih.

Iz Izraela, kjer od sobote potekajo spopadi med izraelskimi silami in palestinskimi skrajneži, medtem tuje države skušajo evakuirati svoje državljane. V napadih je bilo doslej ubitih na desetine tujih državljanov, številni pa so ranjeni, pogrešani ali pa so bili ugrabljeni.

Vojna Izrael - Palestina 9. 10. 2023 | Avtor: Profimedia Profimedia

Med mrtvimi tujci je 22 Američanov, 20 Tajcev, 11 Francozov, deset Nepalcev, sedem Argentincev, šest Rusov, po trije Čilenci in Ukrajinci, po dva Brazilca, Perujca in Filipinca, najmanj dva Britanca ter po en azerbajdžanski, kanadski, kamboški in avstralski državljan, navaja AFP.

Od začetka spopadov je bilo na obeh straneh ubitih skupno že več kot 2300 ljudi, večinoma civilistov. Na izraelski strani so zabeležili najmanj 1200 žrtev, v Gazi pa je v izraelskih zračnih napadih življenje izgubilo več kot 1100 ljudi. Skupno je ranjenih na tisoče ljudi.

Komentarjev 40
  • Boris 13:51 12.oktober 2023.

    Jaz mislim, da če je Izrael bil posvarjen ali je celo že sam prej vedel, je bil tiho in pustil žrtvovati ljudi, ker služi političnemu utrjevanju Netanyahuja, vlade in države. Pa mogoče bi itak potekel rok vsemu tistemu strelivu, je bilo fajn ponucat.

  • Avatar Leon
    Leon 09:47 12.oktober 2023.

    Yenkiji potrebujejo svežo kri . Pri Ukrajini so obupali saj je Zelenski nenasiten in so se ga odpovedali . Izraelci imajo večje svetovno bogastvo . https://insajder.com/svet/tarca-je-iran-past-je-ze-nastavljena-izraelu-svetovna-os-odpora-v-novi-vojni-proti-zda

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:45 12.oktober 2023.

    Ne vem zakaj se mediji v Evropi tako sprenevedanje. Že 30 let judje vodijo vso politiko in ameriški pudelj čaplja za njihovimi ukazi ! Napadajo ves arabski svet, da destabilizirajo EU z begunci ! To je namen in maščevanje Izraela! ...prikaži več Američani pa kot primitivci kimajo in tržijo!