Svet
7 ogledov

Izrael nadaljuje z napadi

Tel Aviv EPA
Izrael je danes nadaljeval napade na območje Gaze, ki so terjali novo smrtno žrtev med Palestinci, potem ko sta bila že davi ubita dva človeka.

Od začetka izraelske operacije v sredo je v Gazi umrlo 23 ljudi, 250 je bilo ranjenih. Raketiranje Izraela so nadaljevali tudi palestinski borci, pri čemer je ena raketa danes padla v morje ob Tel Avivu.

Območje Gaze, kjer je Izrael operacijo Steber obrambe s ciljanim ubojem poveljnika vojaškega krila gibanja Hamas sprožil v sredo, je danes obiskal egiptovski premier Hišam Kandil.

Judovska država je za čas njegovega obiska pristala na prekinitev zračnih napadov pod pogojem, da se tega držijo tudi Palestinci. A po navedbah izraelske vojske je med obiskom Kandila na Izrael padlo 50 raket.

Ena izmed raket je pristala tudi v morju ob obali Tel Aviva, kar je drugi tovrsten incident v dveh dneh. V četrtek je raketa padla v morje ob pristanišču Jafa, ki se drži Tel Aviva.

V tem mestu je bilo tako kot v četrtek tudi danes slišati sirene, čemur tamkajšnji prebivalci pred tem niso bili priča vse od zalivske vojne leta 1991.

Doslej še nobena raketa z območja Gaze ni padla tako globoko na izraelsko ozemlje kot ta, ki so jo izstrelili danes.

Konglomerat Jafa-Tel Aviv leži kakih 60 kilometrov severno od območja Gaze. Med ljudmi na telavivski plaži je raketa sprožila paniko, so pa nekateri po navedbah očividcev skušali plavati do kraja, kjer je pristala.

Zaskrbljeni tudi po svetu

Dogajanje tudi danes sproža precejšnjo zaskrbljenost v regiji in svetu. Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je danes obljubil, da Egipt prebivalcev Gaze ne bo pustil samih. Izraelske napade je označil za "očitno agresijo na človečnost", pri tem pa "agresorjem" sporočil, da si prebivalcev Gaze ne bodo podredili.

Mursi, ki je že v minulih dneh ostro kritiziral Izrael, je danes še izpostavil, da je današnji Egipt drugačen od včerajšnjega Egipta, pri čemer je očitno želel opomniti, da ga ne vodi več v arabski pomladi strmoglavljeni dolgoletni voditelj Hosni Mubarak, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V Kairu se je danes na protestih proti izraelskim napadom zbralo več tisoč Egipčanov, ki so vzklikali protiizraelska gesla in vihteli palestinske zastave.

Protesti proti izraelski operaciji v Gazi danes potekajo tudi v Teheranu in še kakih 700 iranskih mestih, na njih pa zbrani vzklikajo "Smrt Ameriki" in "Smrt Izraelu", poroča iranska tiskovna agencija Isna.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je medtem obsodila že tri dni trajajoče nasilje med Izraelci in oboroženimi Palestinci v Gazi. Ob tem je izrazila zgroženost nad civilnimi žrtvami, še predvsem zaradi smrti palestinskih otrok in nosečnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.