Svet
359 ogledov

Izrael nadaljuje z napadi: "Hamas je na robu razpustitve"

Gaza raketni napad Epa
Izrael nadaljuje bombardiranje območja Gaze, od koder tudi danes poročajo o spopadih med izraelsko vojsko in pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas.

Glede na navedbe Hamasa spopadi danes potekajo v osrednjem delu palestinske enklave, palestinska tiskovna agencija Wafa pa poroča o izraelskih zračnih in kopenskih operacijah na jugu, ki so tako kot v ponedeljek usmerjene zlasti na mesto Han Junis, ki se je prelevilo v središče spopadov, in Rafo, mesto na meji z Egiptom, v katerega se je zateklo več deset tisoč ljudi. V Han Junisu se izraelski tanki pomikajo proti središču mesta.

Izrael nadaljuje tudi bombardiranje severa enklave, kjer je vojska po lastnih navedbah obkolila zadnji tamkajšnji oporišči Hamasa, mesto Džabalija in sosesko Šejaija v mestu Gaza.

Tiskovni predstavnik vojske Avičaj Adrae je danes sporočil, da so izraelske zračne sile v zadnjih 24 urah po vsej palestinski enklavi zadele več raketometov, tudi tistega, s katerim je Hamas obstreljeval Sderot na jugu Izraela. Zadeli naj bi tudi poslopje Hamasa, v katerem je bilo med drugim 250 granat, poroča britanski BBC.

Predalo naj bi se več sto pripadnikov Hamasa

Izraelski obrambni minister Joav Galant je v ponedeljek zvečer sporočil, da se Hamas bliža svojemu koncu. "Hamas je na robu razpustitve - IDF (izraelska vojska) zavzema njegove zadnje utrdbe," je sporočil.

Vojska naj bi med drugim obkolila oporišča gibanja v Džabaliji, obenem pa se je po njegovih besedah v zadnjih dneh predalo ali bilo zajetih več sto pripadnikov gibanja. To naj bi bilo najbolj oslabljeno na severu enklave, njegove navedbe še povzema BBC.

Tudi izraelska obveščevalna služba in vojska navajata številne predaje in menita, da so uspeli zlomiti duha islamističnega gibanja. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je v ponedeljek obiskal središče Han Junisa, kjer je dejal, da njihove sile varujejo svoje dosežke tako na severu kot jugu območja Gaze.

O izraelskih napadih danes znova poročajo tudi z zasedenega Zahodnega brega, kjer so bili po navedbah palestinskih virov v Dženinu v napadu z dronom ubiti štirje člani skrajne palestinske skupine brigada Al Aksa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju BBC so izraelsko vojaška vozila še vedno pred tamkajšnjo bolnišnico in pred vhodom v begunsko taborišče, kjer izraelska vojska še naprej izvaja operacije tudi ob pomoči buldožerjev, ki na praznih ulicah potiskajo vse pred seboj, tudi avtomobile.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:36 12.december 2023.

    Ne bo se to končalo kot, to Izrael in ZDA načrtujejo..