Svet
19 ogledov

Izrael napada še močneje

Izrael vojaki EPA
Izrael je ponoči bombardiral okoli 60 ciljev, iz Gaze pa je v Izrael priletelo najmanj pet raket gibanja Hamas. Varnostni svet ZN pozval k premirju.

Varnostni svet ZN se je danes z izjavo za javnost odzval na nasilje med Izraelom in Palestinci in pozval obe strani, naj ustavita spopade in razglasita premirje. Izjava za javnost ni zavezujoča, vendar pa izraža soglasno mnenje mednarodne skupnosti.

V izraelski ofenzivi na Gazo, ki je odgovor na raketne napade gibanja Hamas na izraelsko ozemlje, je bilo po najnovejših podatkih doslej ubitih 133 Palestincev. Hamas naj bi Izrael od petka zadel s 40 raketami, vendar ni bilo žrtev.

Izrael vztraja, da bo z ofenzivo nadaljeval dokler se ne zaustavijo raketni napadi iz Gaze in trdi, da s svojimi zračnimi napadi meri na vojaške objekte in bojevnike Hamasa, predvsem vodilne. Vendar pa ZN ocenjujejo, da je bilo 77 odstotkov žrtev doslej med civilisti.

Izrael je ponoči peti dan nadaljeval napade na območje Gaze, število Palestincev, ki so bili v napadih ubiti, pa se je povzpelo na 121. Po trditvah Hamasa sta med žrtvami dve tretjini civilistov - število civilnih žrtev je tako visoko, ker Izarel bombardira stanovanjske hiše. Več kot 920 ljudi je bilo v napadih ranjenih.

Ne bodo se uklonili tujini 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je dejal, da je bilo v tokratni ofenzivi že več napadov kot med osemdnevno ofenzivo na to območje leta 2012. Napovedal je, da Izrael z napadi ne bo prenehal, dokler napadov ne bodo ustavili tudi palestinski skrajneži ter dejal, da se Izrael ne bo uklonil pritisku mednarodne skupnosti.Ž

Tiskovni predstavnik izraelske vojske pa je v petek dejal, da bodo prihodnji teden ob mejo z območjem Gaze namestili še eno ali dve brigadi. Izrael je od začetka ofenzive na Gazo vpoklical okoli 20.000 rezervistov. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.