Svet
1 ogledov

"Izrael ne bo nikoli miren"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je pozval Izrael, naj se umakne za meje po šestdnevni vojni leta 1967, in poudaril, da nikoli ne bo mogel živeti v resničnem miru in varnosti, dokler bo država temeljila na nenehni okupaciji.
Obama je v govoru med drugim omenil tudi pokojnega voditelja teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna in poudaril, da je vizija uničevanja z arabsko pomladjo propadla, še preden je bil tudi sam ubit.

Ameriški predsednik Barack Obama je pozval Izrael, naj se umakne za meje po šestdnevni vojni leta 1967, ko je zasedel Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem in Gazo.

Izrael po mnenju Obame nikoli ne bo mogel živeti v resničnem miru in varnosti, dokler bo država temeljila na nenehni okupaciji. Te besede predstavljajo skoraj revolucionarno spremembo v ameriški politiki do Bližnjega vzhoda in bodo zanesljivo izzvale ostre reakcije v Izraelu in ameriškem kongresu.

V petek bo sprejel izraelskega predsednika
Obama bo v petek sprejel izraelskega predsednika Benjamina Netanjahuja, ki bo prihodnji teden nastopil pred obema domovoma ameriškega kongresa. Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je medtem že sklical nujno zasedanje palestinskih voditeljev.

Za uravnoteženje poziva Izraelu pa je Obama dejal, da nedavni dogovor o delitvi oblasti med palestinskima organizacijama Fatah in Hamas za Izrael postavlja resna in legitimna varnostna vprašanja. Palestinci naj tako v naslednjih tednih in mesecih najdejo verodostojne odgovore na vprašanje, kako se lahko nekdo pogaja s stranjo, ki ji ne priznava pravice do obstoja.

Obama je največ časa namenil revolucionarnim gibanjem za demokratične spremembe na severu Afrike in Bližnjem vzhodu, ki jih je primerjal s ključnimi trenutki ameriške zgodovine.

Pohvalil sirski narod

Omenil je Egipt in zaradi odstopa avtokratskega voditelja izrazil upanje, da se bo podobno zgodilo tudi v Libiji, Siriji in Jemnu ter drugje. Sirskega predsednika Bašarja al Asada je pozval, naj popelje državo v demokracijo ali pa se umakne s poti. Pohvalil je pogum sirskega ljudstva za upor proti zatiranju in kritiziral vladno izbiro odgovora v obliki pobijanja in množičnih aretacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.