Svet
3 ogledov

"Izrael ne bo pristopil"

Benjamin Netanjahu glede dogovora med sprtima stranema dejal: "Doseči mirovni do Žurnal24 main
Izrael je kritiziral "hinavsko" izjavo, ki jo je ob koncu konference o izvajanju Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) soglasno sprejelo 189 podpisnic. Na konferenco leta 2012 nas ne bo, dodajajo.

"Ta resolucija je močno pomanjkljiva in hinavska. Ignorira realnost na Bližnjem vzhodu in resnične grožnje, s katerimi se sooča regija in cel svet," piše v izjavi, objavljeni ob obisku izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja v kanadskem Torontu.

Kot še piše v izjavi, resolucija "izpostavlja Izrael, ki je edina resnična demokracija na Bližnjem vzhodu in edina država, ki ji grozi uničenje". "Glede na izkrivljeno naravo te resolucije, Izrael ne bo mogel sodelovati pri njenem uresničevanju," je zato podpisnicam NPT sporočil izraelski premier.

Bližnji vzhod brez jedrskega orožja
Sklepna izjava, ki so jo v petek sprejele podpisnice NPT, med drugim vsebuje akcijski načrt, ki govori o prizadevanjih za Bližnji vzhod brez jedrskega orožja. V izjavi med drugim piše, da bo leta 2012 potekala konferenca na to temo, ki naj bi se je udeležile vse države iz regije.

Izjava pa tudi poziva Izrael - ta obstoja svojega jedrskega orožja nikoli ni potrdil, hkrati pa ga tudi ne zanika -, naj vendarle pristopi k NPT in omogoči nadzor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) nad svojimi jedrskimi objekti. ZDA so že takoj po sprejetju izjave kritizirale tovrstno izpostavljanje Izraela in opozorile, da utegne prav to ogroziti prizadevanja za organizacijo konference leta 2012.

Poziv k Bližnjemu vzhodu brez jedrskega orožja je sicer plod 15-letnih prizadevanj arabskih držav, katerih pobuda v tej smeri je bila na pregledni konferenci NPT sprejeta že leta 1995, vendar ni bila nikoli uresničena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.