Svet
6 ogledov

Izrael odgovoril na napad

Oblasti v Izraelu menijo, da sta napadalca v Izrael prišla prek Egipta, potem ko Žurnal24 main
Le nekaj ur po samomorilskem napadu v Dimoni je Izrael izvedel raketni napad na dom Amerja Qarmouta, vodje Palestinskega odbora za odpor (PRC).

O žrtvah raketnega napada za zdaj ne poročajo. V nedeljo so izraelske sile ubile enega izmed vodij Hamasa Adnana Al Ghoula. Umrl je tudi njegov namestnik Imad Abas. Po umoru Ghoula je Hamas napovedal nadaljnje samomorilske napade.

Samomorilski napad v Izraelu
V prvem bombnem napadu po enem letu v izraelskem mestu Dimona so umrli štirje ljudje, najmanj deset je ranjenih. Predstavnik policije je dejal, da napad obravnavajo kot teroristično dejanje. Napadalca naj bi v Izrael prišla prek Egipta, potem ko je prejšnji mesec prišlo do preboja meje med Palestino in Egiptom.

Policija je sporočila, da se je prvi napadalec razstrelil, medtem ko so drugega ustrelili, preden je lahko sprožil bombo.

 

V Dimoni je jedrski reaktor.


Napad delo Fataha
Oboroženo krilo Fataha Brigade mučenikov Al Akse je potrdilo, da je v sodelovanju z Ljudsko fronto za osvoboditev Palestine (PFLP) in Združenimi brigadami odpora izvedlo bombni napad v Dimoni. Hamas in Islamski džihad sta pozdravila to dejanje proti "izraelski okupaciji".

"To je normalen odgovor na vsa izraelska kriminalna dejanja, ki so usmerjena na ženske in otroke," je dejal predstavnik Hamasa Fawzi Barhoom. "Tudi po mednarodnem pravu se imamo pravico braniti."

Napad se je zgodil pred vhodom v trgovski center. "Slišali smo silovito eksplozijo in ljudje so začeli bežati," je povedal Ravital, lastnik trgovine. "Po zraku so leteli deli teles."

Poziv k nadaljevanju političnega procesa
Napad je že strogo obsodilo slovensko predsedstvo Evropske unije. Svojcem žrtev je v posebni izjavi izreklo iskreno sožalje in izrazilo svoje sočutje z ranjenimi.

Po navedbah slovenskega predsedstva je bilo teroristično dejanje, za katero ni opravičila, usmerjeno izključno na nedolžne civiliste z namenom spodkopavanja mirovnega procesa. Predsedstvo zato poziva Izrael in palestinske oblasti, da odločno nadaljujejo politični proces, dogovorjen novembra lani na konferenci za zagon novega kroga bližnjevzhodnih pogajanj v ameriškem Annapolisu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.