Svet
5 ogledov

Izrael preklical premirje

Napad v Gazi EPA
Palestinsko gibanje Hamas je danes malce z zamudo pristalo na novo 24-urno humanitarno prekinitev ognja na območju Gaze, h katero so pozvali Združeni narodi.

Kot je sporočil Hamasov tiskovni predstavnik Sami Abu Zuhri, so se palestinske skupine v Gazi dogovorile, da ob 13. uri po srednjeevropskem času za 24 ur prekinejo z nasiljem.

Izrael pa je premirje sedaj zavrnil. Kot je izjavil premier Benajmin Netanjahu, je Hamas premirje, ki so ga sami predlagali, prekršil.

Hamas v premirje ni pristal

Izraelski varnostni kabinet je na 24-urno podaljšanje prekinitve ognja pristal že v soboto zvečer, potem ko se je po 16 urah iztekla prej dogovorjena prekinitev ognja. Hamas je podaljšanje prekinitve ognja v soboto zvečer zavrnil in zahteval, da se izraelska vojska povsem umakne z območja Gaze.

Ker se je palestinsko raketiranje juga Izraela nato ponoči nadaljevalo, je izraelska vojska danes okoli 9. ure zjutraj sporočila, da enostransko prekinitev ognja končuje in znova nadaljuje s svojo kopensko, pomorsko in zračno ofenzivo na Gazo. Kmalu za tem so že poročali tudi o novih smrtnih žrtvah med Palestinci.

V času, ko je v Gazi še veljalo premirje, so kmalu po zori z območja Gaze v Izrael prileteli trije izstrelki. V napadu k sreči ni bilo ranjenih. Od začetja izraelske vojaške operacije je število ubitih Palestincev preseglo 1000, od tega je bila večina civilistov. Na izraelski strani so zabeleželili 40 smrtnih žrtev, od tega 37 vojakov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.