Svet
9 ogledov

Izrael prepovedal presuhe manekenke v oglasih

Suha manekenka Shutterstock
Izraelski parlament je sprejel zakon, ki v oglasih prepoveduje pretirano suhe manekenke. Izraelska vlada želi na tak način omejiti motnje hranjenja. Gre za prvi poskus katerekoli države, da z zakonodajo okrca modno industrijo. Kljub temu pa zakon ne bo veljal za tuje publikacije, ki se prodajajo v Izraelu.

Izraelski zakon, ki so ga sprejeli v ponedeljek, je prvi poskus katerekoli države, da z zakonodajo okrca modno industrijo. Ta je pogosto tarča obtožb, da poveličuje ekstremno suhost, s tem pa naj bi posredno spodbujala k širjenju motenj hranjenja.

Problem tudi digitalni triki

Podporniki zakona upajo, da bo spodbudil uporabo zdravih modelov za lokalno oglaševanje in povečal ozaveščenost o digitalnih trikih, ki že tako suhe ženske spremenijo v okostnjake. Po novem zakonu morajo oglaševalci tudi javno razkriti (in na oglasu tudi označiti), če uporabijo digitalno spremenjene fotografije, ki manekenke prikazujejo kot izredno suhe.

Novi zakon zapoveduje, da morajo manekenke na vsakem modnem snemanju, namenjenem za izraelsko tržišče, pokazati zdravstveni izvid, ki ne sme biti starejši od treh mesecev, v katerem je potrjeno, da niso podhranjene po standardih Svetovne zdravstvene organizacije. To pomeni, da njihov indeks telesne mase znaša več kot 18,5. Izračuna se tako, da določimo razmerje med telesno težo (izraženo v kilogramih) in kvadratom telesne višine (izraženih v metrih).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.