Svet
4 ogledov

Izrael: protestiralo četrt milijona ljudi

Protesti v Izraelu.
1/17
Reuters
V večjih izraelskih mestih so se v soboto zvečer odvijali množični protesti. Več kot 250 tisoč ljudi je protestiralo proti vse višjim življenjskim stroškom.

Protestniki so zavzeli ulice Tel Aviva, Jeruzalema in Haife, po poročanju medijev pa naj bi se jih zbralo celo 400 tisoč. Izraelci, ki so se na takšnih protestih zbrali že nekajkrat v tem poletju, nasprotujejo vse višjim življenjskim stroškom. Iz meseca v mesec moraj vse več denarja odšteti za hrano, izobraževanje, zdravstvene storitve in stanovanje.

"Govorili so, da je gibanje vse manj številčno. Danes dokazujemo, da to ni res. Mi smo novi Izraelci, ki smo se odločeni boriti za boljšo in pravično družbo," je udeležcem protesta v Tel Avivu dejal vodja sindikata študentov Itzik Shmuli. Na transparentih pa je pisalo: "Celotna generacija želi prihodnost" in "Država, kjer se cedita med in mleko, a ne za vsakogar".

Protestniki tako opozarjajo, da bogastvo v državi ni enakomerno razdeljeno, kljub temu, da je tamkajšnjo gospodarstvo v vzponu. Večina izmed jeznih državljanov izhaja iz srednjega sloja, ki je najbolj obdavčeno, še poroča BBC.

Vlada premierja Benjamin Netanjahuja je na proteste odgovorila z ustanovitvijo posebne skupine, ki bo predlagala ustrezne reforme, a ob tem protestnikom sporočila, da vseh njihovih zahtev ne bodo mogli ugoditi.

Komentarjev 1
  • privat 19:43 03.november 2011.

    pripravit se je treba za okupacijo bližnega vzhoda...in to stane!!