Svet
12 ogledov

Izrael razjezil še Nemce

Izrael blokado Gaze vrši že od leta 2006. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Oblasti judovske države so sprožile negodovanje Berlina, ker so nemškemu ministru preprečile vstop v Gazo. Danes začne veljati omilitev blokade.

Nemškemu ministru za razvoj Dirku Niebelu je Izrael preprečil dostop do Gaze, kjer naj bi si ogledal čistilno napravo, ki jo je financirala prav Nemčija. Niebel je tako potezo Jeruzalema že označil kot "veliko zunanjepolitično napako izraelske vlade", pri tem pa je dodal, da je obnašanje Izraela tudi najtesnejšim prijateljem čedalje težje razumeti. Zaplet je kritiziral tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

Jeruzalem pa se je danes odločil tudi, da bodo dovolili dostavo civilnih dobrin na območje Gaze, še naprej pa nameravajo preprečevati vnos vsega, kar bi lahko krepilo "vojaški stroj" palestinskega gibanja Hamas.

Na Izrael se v zadnjem času krepi mednarodni pritisk, naj sprosti blokado tega obubožanega območja. Zlasti so se pritiski okrepili po po incidentu 31. maja, ko je izraelska vojska napadla konvoj ladij s humanitarno pomočjo, namenjeno prav za območje Gaze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.