Svet
22 ogledov

Izrael sprostil blokado Gaze

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Po ostrih kritikah mednarodne skupnosti zaradi napada na humanitarni konvoj, se je Izrael odločil, da bo malce olajšal dostop do Gaze.

Na območje Gaze bo od sedaj naprej možno pripeljati vse vrste hrane, igrače, pribor, kuhinjske pripomočke, žimnice in brisače, je povedal Rajed Fatuh, palestinski koordinator zalog za enklavo. A kljub temu je Izrael obdržal morsko blokado ter prepovedal zasebni uvoz vseh gradbenih materialov, ki so potrebni za obnovo naselij, ki jih je Izrael uničil v napadih konec leta 2008.

Po besedah izraelskih oblasti bi neomejen uvoz cementa lahko pripeljal do tega, da bi militantni del Hamasa lahko zasegel material in ga uporabil za obnovo vojaških objektov.

Evropski diplomati s svojim načrtom
Skupina evropskih diplomatov je, skupaj z nekdanjim britanskim premierjem Tonyem Blairom, pripravila načrt, v katerem Izrael pozivajo naj dovoli uvoz vseh dobrin, razen tistih, ki jih so jih pripravili na seznamu.

Izrael je z blokado začel leta 2006, ko je Hamas zmagal na parlamentarnih volitvah, ukrepe pa so še zaostrili, potem ko je stranka prevzela nadzor nad Gazo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.