Svet
0 ogledov

Izrael streljal na protestnike

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Izraelski vojaki streljali na palestinske protestnike na Golanski planoti. Sirska televizija poroča o štirih mrtvih.

Izraelska vojska je danes s streljanjem razgnala več sto palestinskih protestnikov, ki so se zbrali v bližini sirsko-izraelske meje ob obletnici arabskega poraza v šestdnevni arabsko-izraelski vojni leta 1967. Sirska televizija je po navedbah tujih agencij poročala o štirih smrtnih žrtvah.

Izrael je tako preprečil ponovitev dogodka v preteklem mesecu, ko je več sto protestnikom uspelo prečkati mejo. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da tokrat ekstremistom ne bodo dovolili, da prečkajo izraelsko mejo. "Varnostne sile so dobile nalogo, da zaščitijo suverenost naše meje, mesta in državljane," je dejal na rednem tedenskem srečanju vlade.

Tuje agencije poročajo, da so protestniki nosili palestinske zastave in čez mejo metali kamenje. Izraelska vojska je sporočila, da so vojaki protestnike posvarili v arabščini in izstrelili nekaj opozorilnih strelov v zrak, preden so začeli streljati v noge tistih, ki so poskušali prečkati mejo.

Izrael je Golansko planoto okupiral v sklepni fazi vojne s Sirijo leta 1967, leta 1981 pa si je ozemlje uradno prilastil, čeprav tega svet ni priznal. Planoto, ki ima velik strateški pomen, danes naseljuje okoli 20 tisoč Izraelcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.