Svet
330 ogledov

Izraelci po kritikah Guterresa zahtevajo njegov dostop

Antonio Guterres Epa
"To je čistokrvno obrekovanje," je dejal izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je v torek generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa pozval k odstopu, ker je na zasedanju Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu dejal, da je treba dejanja gibanja Hamas videti v kontekstu desetletij zatiranja Palestincev s strani Izraela.

"To je čistokrvno obrekovanje," je dejal Erdan in dodal, da bi moral Guterres zaradi izjave, da do dejanj Hamasa ni prišlo iz nič, odstopiti. Erdan je dejal, da Guterresu ni mar za trpljenje izraelskih civilistov in skuša opravičiti terorizem.

Izraelski zunanji minister Eli Cohen, ki se je udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN, je kasneje protestno odpovedal srečanje z Guterresom. "Po 7. oktobru ni prostora za uravnotežen pristop. Hamas je potrebno izbrisati z obličja zemlje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Cohen sporočil preko družbenih medijev.

Guterres je večkrat kritiziral neusmiljeno bombardiranje Gaze s strani Izraela, potem ko so pripadniki Hamasa 7. oktobra napadli judovsko državo, ubili 1400 ljudi in zajeli 200 talcev. Izraelsko bombardiranje je glede na palestinske vire zahtevalo že skoraj 6000 mrtvih.

Guterres je v Varnostnem svetu dejal, da so Palestinci 56 let podvrženi zatiranju, izgubljajo ozemlje, trpijo zaradi nasilja, gospodarstvo je zatrto, ljudje so razseljeni, njihovi domovi uničeni, upanje na politično rešitev pa usiha.

Takoj nato je dodal, da to ne more opravičiti dejanj Hamasa, vendar pa dejanja skrajnega gibanja prav tako ne morejo opravičiti kolektivnega kaznovanja Palestincev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 00:04 29.oktober 2023.

    Izvoljenemu ljudstvu se ne oporeka! Ali pač...

  • Gartner54 07:47 25.oktober 2023.

    Izraelci so teroristi, ki izvajajo genocid nad Palestinci. Židi delajo s Palestinci to, kar so delali Nemci z njimi v 2.Svetovni Vojni. Razlika je edino, da so imeli Židi pekel 4 leta, Palestinci pa ga imajo že 75 let.