Svet
10 ogledov

"Izraelci, poberite se že iz Palestine!"

1/8
Žurnal24 main
Bogate novinarske kariere dopisnice iz Bele hiše, sicer 89-letne Helen Thomas, je konec. Odnesla jo je kritika Izraela oziroma stavek: "Izraelci, poberite se že za vraga iz Palestine!"

"Helen Thomas je včeraj sporočila, da gre z današnjim dnem v pokoj," so sporočili iz medijske hiše Hearst in dodali: "To odločitev je sporočila po kontroverznem komentarju o Izraelu in Palestini, ki so ga posnele video kamere."

Posnetek intervjuja Thomasove si lahko ogledate v video zavihku.

"Pojdite v Nemčijo, na Poljsko ..."
27. maja je judovski radijski novinar postaje RabbiLive.com Thomasovo povprašal, kaj misli o sporu na Bližnjem vzhodu. Potomka libanonskih priseljencev je odgovorila: "Izraelci, poberite se že za vraga iz Palestine. Pojdite nazaj v Nemčijo, ZDA, na Poljsko."

Bela hiša: žaljivo in nesprejemljivo
To je bil tudi stavek, ki je pokopal legendarno dopisnico iz Bele hiše, ki je poročala kar o desetih predsednikih ZDA. Na izjavo so se ostro odzvale judovske organizacije, Bela hiša in celo njeni sodelavci. Bela hiša je njene besede označila za "žaljive in nesprejemljive". Ravnatelj srednje šole v Bethesdi Alan Goodwin ji je tudi odpovedal predvideni govor ob skorajšnji maturi.

Posnetke Thomasove, ko je prišla v Belo hišo, se srečala z Bushem ali Obamo in še več, si lahko ogledate v galeriji.

Svojevrstno opravičilo
Thomasova se je opravičila na svoj način. Na spletni strani je zapisala, da globoko obžaluje izjavo, ki ne odraža njenega prepričanja, da bo mir na Bližnji vzhod prišel šele, ko bosta obe strani priznali potrebo po medsebojnem spoštovanju in strpnosti.

Novinarka po meri Bushevih PR-ovcev
Helen Thomas je bila skoraj edina dopisnica iz Bele hiše, ki je od začetka do konca kritizirala vojno proti Iraku leta 2003 in ni odnehala niti, ko vojna ni bila več tema za druge novinarje. Tiskovni predstavniki Georgea Busha mlajšega so jo radi izkoriščali kot ventil za reševanje iz težav.

Ko niso našli odgovora na vztrajna vprašanja o kakšnem od škandalov, so dali vprašanje Thomasovi, ki jih ni razočarala in je vprašala o Iraku ali vojni proti terorizmu. Ari Fleischer in druščina so potem hitro zaigrali na domoljubne strune. Thomasova s svojim mirovništvom ni dala miru niti sedanjemu predsedniku Baracku Obami, ki je bil deležen svoje merice vprašanj, zakaj vztraja v Afganistanu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.