Svet
9 ogledov

Izraelci pobili domnevne prostovoljce

1/8
Izraelska vojska je vdrla na eno od turških ladij, na kateri naj bi prostovoljci prevažali pomoč v Gazo. Točno število smrtnih žrtev še ni znano. Več je poškodovanih.

V napadu izraelske vojske na konvoj ladij s pomočjo Palestincem v Gazi je po zadnjih podatkih umrlo do 19 ljudi, Izrael trdi, da je mrtvih deset, še okoli 50 pa jih je ranjenih. Dogodek je sprožil ogorčenje Palestincev in Turčije, tiskovni predstavnik izraelske vojske Avi Benajahu pa v bran pravi: življenja vojakov so bila v nevarnosti, zato so bili prisiljeni uporabiti strelno orožje in druga sredstva. "Tam nismo našli mirovnih aktivistov, temveč zelo nasilne ljudi," je povedal.

Izraelska vojska je danes 150 kilometrov od obale v Gazi napadla turško ladjo. Na ladji so prostovoljci prevažali 10 tisoč ton pomoči za tiste v Gazi.

 

Plestinska fanta me%C4%8Deta kamenje. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Izrael in Egipt sta okrepila blokado Gaze po letu 2007, ko je na tem območju zavladal Hamas. Zaradi izraelske blokade in vojaške operacije je decembra 2008 in januarja 2009 izgubilo življenje najmanj 1300 Palestincev. Velika večina od 1,5 milijona Palestincev v Gazi je odvisna od humanitarne pomoči.

S helikopterji nad prostovoljce
"Kolikor vemo, je izraelska vojska na ladjo vdrla s helikopterjev in jo popolnoma zavzela," je dejala Mary Hughes Thompson, tiskovna predstavnica Gibanja za svobodno Gazo.

Spomnimo. T. i. Flotilja svobode je proti Gazi odplula prejšnji četrtek iz Grčije in Turčije; ladja, ki so jo danes napadli, pa je na pot odšla včeraj. Prebivalcem palestinske enklave so želeli dostaviti najnujnejšo pomoč. Še isti dan je iz bližnjih izraelskih pristanišč izplulo več čolnov in ladij, ki so se hoteli na odprtem morju srečati s humanitarno posadko. Izrael je tudi jasno dal vedeti, da bo preprečil dostavo humanitarne pomoči v Gazo. Ob obalah pa so vse dni patruljirali Hamasovi čolni in se pripravljali na sprejem nujno potrebne pomoči.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.