Svet
16 ogledov

Izraelci so danes popustili pritisk

Izraelska vojska Profimedias
Izraelska vojska je danes dovolila prebivalcem mesta Bejt Lahija na severu območja Gaze vrnitev na domove. Mrzlično iskanje izginulega vojaka.

Poteza izraelske vojske kaže, da je vojska tam končala operacijo. Priče so potrdile, da se izraelski vojaki umikajo iz vasi okoli Bejt Lahije, pa tudi vzhodno od Han Junisa na jugu območja Gaze.

Po navedbah novinarja AFP se je za vrnitev v Bejt Lahijo odločilo le malo Palestincev, saj se bojijo, da bi nanje vojska še vedno lahko streljala z drugih položajev.

To je prvi umik izraelskih sil od začetka ofenzive na območju Gaze, ki je v 26 dneh zahtevala več kot 1660 palestinskih življenj, četrtina od 1,8 milijona prebivalcev območja Gaze pa je bila prisiljena zbežati s svojih domov.

Umik še ne pomeni pogajanj

Izraelski mediji so sicer pred tem danes poročali, da Izrael ne bo poslal svoje delegacije na mirovna pogajanja v Kairo, kamor naj bi danes prispela palestinska delegacija. Umik dela vojske naj bi pomenil začetek enostranskega umika izraelske vojske z območja Gaze.

Izraelski predstavniki so za izraelske medije povedali, da bodo skušali konflikt v Gazi končati brez sodelovanja s Hamasom, ko bodo dosegli določene cilje, saj zaenkrat ne vidijo pomena v političnih dogovorih, je po seji vlade poročal časnik Haaretz.

Palestinske žrtve se štejejo v desetinah

Jug Gaze na območju Rafe je medtem od petka tarča okrepljene izraelske operacije, saj tam iščejo pogrešanega vojaka. Izraelska letala so danes obstreljevala tudi islamsko univerzo v mestu Gaza, ker naj bi bil tam center za razvoj orožja.

V izraelskih napadih na območju Rafe na jugu območja Gaze, ki so se nadaljevali vso noč, je bilo po zadnjih palestinskih podatkih ubitih najmanj 107 Palestincev, od tega samo danes 35. Ranjenih jih je bilo več kot 350. 15 smrtnih žrtev so bili člani iste družine, ki so umrli, ko je bila v napadih uničena njihova hiša. Med mrtvimi je tudi pet otrok, starih od tri do 12 let.

Kje je vojak, če ni v Hamasovih rokah?

Možnosti za premirje se zdijo vse bolj oddaljene, potem ko so v petek blizu Rafe po izraelskih navedbah ugrabili 23-letnega izraelskega vojaka Hadarja Goldina. Izrael je zato po manj kot dveh urah prekinil humanitarno prekinitev ognja, ki naj bi na območju Gaze trajala tri dni.

Izrael trdi, da je bil vojak ugrabljen, potem ko se je razstrelil eden od palestinskih skrajnežev, ki je prišel iz predora za tihotapljenje orožja blizu Rafe, ki so ga izraelski vojaki hoteli uničiti. Pri tem sta bila ubita dva izraelska vojaka, Goldina pa naj bi zajeli.

Odgovornosti za domnevno ugrabitev ni prevzela še nobena palestinska skupina, je pa vojaško krilo Hamasa danes zatrdilo, da nimajo podatkov o vojaku in da obstaja možnost, da je umrl med vojaškimi aktivnostmi Hamasa. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.