Svet
7 ogledov

Izraelci ubili še pet Palestincev

Izraelci na ladji s človekoljubno pomočjo. (Foto: Reuters)
1/6
Žurnal24 main
V napadu izraelskih letalskih sil na severu Gaze je bilo danes ubitih pet Palestincev. Že dopoldne se je Izrael pripravljal na zajetje še ene ladje s človekoljubno pomočjo.

Izrael je današnji letalski napad, v katerem so ubili tri Palestince, izvedel, ko sta na judovsko državo s tega ozemlja padli dve raketi, ki nista terjali žrtev ali povzročili škode. Že pred tem pa so Izraelci ubili dva Palestinca, ki sta se iz Gaze vtihotapila na jug Izraela.

Ni še jasno, ali je današnji incident povezan z včerajšnjim napadom na konvoj ladij, ki so prevažale humanitarno pomoč za Palestince v Gazi.

Ne bodo odnehali
Izrael se je že dopoldne pripravljal na zajetje še ene ladje s človekoljubno pomočjo. Izraelska vojska naj bi tako želela dokazati, da se ne skrivajo pred novimi soočenji po včerajšnjem krvavem izidu zajetja turške ladja s človekoljubno pomočjo. Dejal je, da ne pričakuje nikakršnih težav pri zajetju ladje Rachel Corrie, ki naj bi v Gazo prispela jutri.  

Izrael ostaja sam
''To je umor, ki ga je izvedla država,'' je bil zgrožen turški zunanji minister Ahmet Davutogolu. Okoli 700 aktivistov – šest ladij s človekoljubno pomočjo so pospremili v pristanišče Ašdod – Izraelci še vedno zadržujejo. Notranji minister zatrjuje, da jih bodo izpustili po podrobnem zaslišanju.

 



 

Zaradi napada se bo predčasno iz ZDA vrnil premier Benjamin Netanjahu, izraelska vlada pa se bo sestala na nujni seji.

Na izredni seji se je sestal tudi varnostni svet Združenih narodov. Po pričakovanjih je napad obsodil, hkrati pa zahteval takojšnjo izpustitev vseh človekoljubnih delavcev. Izrael zaradi te akcije ostaja vse bolj izoliran, napad so ostro obsodili tudi njegovi tradicionalni zavezniki, po več državah so se zbrali tudi protestniki.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.