Svet
41 ogledov

Izraelske rakete uničile sedež Hamasove vlade

Uničen sedež Hamasove vlade v Gazi Reuters
Izraelske rakete so po pričanju očividcev popolnoma uničile sedež Hamasove vlade v Gazi. Hamas že napovedal maščevanje. Egipt in Turčija pozivata k premirju, Obama podpira Izraelce.

Izraelska vojska je tudi zaprla glavne ceste okrog Gaze in razglasila vojaško območje, kar je po oceni opazovalcev znak, da Izrael izgublja potrpljenje s palestinskim raketiranjem in da se država najverjetneje pripravlja na prvo kopensko ofenzivo po letu 2008.

Hamasova vlada je po napadu sporočila, da so sedež vlade zadele štiri rakete. Po navedbah očividcev je pri tem nastala velika gmotna škoda.

Neimenovani tiskovni predstavnik izraelske vojske je potrdil, da je izraelska vojska zadela sedež palestinskega premiera Ismaila Hanije v Gazi. Na Twitterju pa je nek predstavnik izraelske vojske objavil, da je v zadnjih šestih urah izraelska vojska zadela več kot 85 "terorističnih ciljev".

"Sedež vlade je v celoti uničen, v barbarskem izraelskem napadu pa so bile poškodovane tudi sosednje hiše," je dejal neimenovani predstavnik Hamasa.

Hamas napovedal maščevanje

Hamas je napovedal maščevanje Izraelu, ki že četrti dan izvaja zračne napade na palestinska ozemlja. "Izrael bo za svoje zločine moral plačati visoko ceno. Obljubljamo maščevanje za smrt in strah, ki ju okupator vnaša med naše ljudi," je v sporočilu, ki je danes zaokrožilo v javnosti, zapisal tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Suhri.

Nasilju še ni videti konca

Izrael raketira cilje na območju Gaze od srede dalje. Pri tem je po nepotrjenih poročilih umrlo 40 ljudi, najmanj 200 pa jih je bilo ranjenih. V Izraelu so bili v raketnem napadu iz Gaze ubiti trije ljudje, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih. Kljub številnim mednarodnim pozivom zaenkrat ni znakov, da bi se nasilje lahko kmalu končalo.

Napad tudi v Rafi

Izraelske rakete so danes zadele tudi mesto Rafa in terjale štiri smrtne žrtve, navaja palestinsko zdravstveno osebje. Napad se je zgodil potem, ko je v Gazo na mejnem prehodu Rafa vstopila tunizijska delegacija, ki jo vodi zunanji minister Rafik Abdesalem.

Obama v podporo Izraelu

Ameriški predsednik Barack Obama je v telefonskih pogovorih z izraelskim vrhom ponovil podporo. "Predsednik je ponovil podporo Izraelu pri njegovi pravici do samoobrambe in izrazil sožalje ob izraelskih in palestinskih civilnih žrtvah," so po sporočili iz Bele hiše.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v pogovoru Obami zahvalil za protiraketni obrambni sistem, ki ga je Izrael dobil od Američanov, in s katerim so po njegovih besedah več sto raketam, ki so bili izstreljene z Gaze, preprečili, da bi zadele izraelska mesta.

Turčija in egipt pozvala Palestince in Izraelce k premirju

Turški premier Recep Tayyip Erdogan se danes mudi na obisku v Kairu. Pogovore z egiptovskim vrhom je sicer zasenčilo zaostrovanje spora in krepitev nasilja med Izraelci in Palestinci. Egipt in Turčija sta danes Izrael skupaj pozvala, naj preneha z raketnimi napadi na območje Gaze.

"Taktika Izraela je, da s prstom pokaže na Hamas in napade Gazo," je novinarjem povedal v Ankari, preden se je vkrcal na letalo. "Izrael še naprej dela direndaj zaradi treh mrtvih. V resnici pa je Izrael prekršil premirje," je ocenil Erdogan.

Egiptovski zunanji minister Mohamed Kamel Amr je po srečanju s turškim kolegom Ahmetom Davutoglujem poudaril, da sta se oba strinjala o potrebi po hitri zaustavitvi agresije. Zunanje ministrstvo je kasneje v izjavi izrazilo "osuplost zaradi šibkega odziva mednarodne skupnosti na to agresijo in poskuse nekaterih držav, da bi krivdo pripisali Palestincem".

"Manjka le še to, da bi otroke na območju Gaze okrivili, da stojijo pod izraelskimi raketami," je sarkastično dodal tiskovni predstavnik ministrstva Amr Roshdy.

Komentarjev 2
  • privat 08:00 18.november 2012.

    Vprašanje balkana ni rešeno...kar pomeni še nemirno zgodovino..!! Free Vojvodina,free Sanjak, free Bosnia. Danes je to še vedno okupiran teritorij

  • sprehajalec 13:04 17.november 2012.

    "Izrael bo za svoje zločine moral plačati visoko ceno. Obljubljamo maščevanje za smrt in strah, ki ju okupator vnaša med naše ljudi," je v sporočilu, ki je danes zaokrožilo v javnosti, zapisal tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Suhri.Gobec ...prikaži več so pa vedno imeli močan. Spominjajo na Balkance.