Svet
5120 ogledov

Izraelski minister zagrozil z atomsko bombo, tako je reagiral Netanjahu

Benjamin Netanjahu Epa Benjamin Netanjahu.
Izraelski minister za dediščino Amičaj Elijahu je sprožil ogorčenje z izjavo v intervjuju, v kateri je nakazal, da dopušča možnost uporabe jedrske bombe na območju Gaze. Iz urada premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da je minister do nadaljnjega suspendiran z vladnih srečanj.

Amičaj Elijahu, ultranacionalističen politik, čigar stranka je del Netanjahujeve vladajoče koalicije, je v današnjem pogovoru za izraelski radio Kol Barama dejal, da ni v celoti zadovoljen z odzivom Izraela na napad Hamasa 7. oktobra. Na vprašanje voditelja, če zagovarja uporabo "neke vrste atomske bombe" na območju Gaze, je Elijahu odgovoril: "To je ena od možnosti."

V vladi so se od njegovih izjav nemudoma distancirali in jih označili za nepovezane z realnostjo. V izjavi so tudi zatrdili, da poskuša Izrael v posredovanju v Gazi prizanesti "neborcem" in da deluje v skladu z mednarodnim pravom. Minister se do nadaljnjega ne bo udeleževal sej vlade, so dodali.

Kot neodgovorne je izjave Elijahuja označil tudi obrambni minister Joav Galant, ki je dodal, da je "dobro, da to niso ljudje, ki so odgovorni za varnost Izraela". Elijahu ni niti del izraelskega ministrskega sveta, pristojnega za varnost, niti ne velja za vplivnega, dodaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po valu zgražanja, ki so ga sprožile njegove izjave, je tudi sam Elijahu v izjavi na omrežju X zapisal, da je bila njegova izjava o jedrski bombi "metaforična".

Napada Hamasa, ki je 7. oktobra presenetil tako vojaško kot politično vodstvo države, je terjal več kot 1400 življenj, večinoma civilistov. Še 240 ljudi so pripadniki skrajnega palestinskega gibanja zajeli kot talce. Izrael je v odziv napovedal uničenje Hamasa in sprožil silovito bombardiranje območja Gaze, ki mu je sledila kopenska ofenziva. Umrlo naj bi že skoraj 9500 Palestincev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:22 07.november 2023.

    Ne vem ali ste polpismeni ali tako zabiti posamezniki, da ne poznate niti osnovne resnice. Judje so bili osovraženi vedno, ker so z oderuškimi obrestmi kopičili sebi bogastvo. Zato jih je Hitler sovražil, ker so bogateli na račun izkoriščanja. Danes ...prikaži več vemo, da so judje lastniki vsega kar poganja finance v svetu ! Na vseh ključnih mestih so judje voditelji financ, tehnologije, umetne inteligence, vesolja ! Začnite brat resno gradivo...

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:51 05.november 2023.

    Erdogan je iz Turčije naredil veliko državo, gospodarsko močno, za Turčijo zelo varno in kredibilno za njihovo okolje. Prebivalci zahtevajo posredovanje turške vojske proti Izraelu n to zelo močno. Erdoganu ni lahko, so v NATU in imajo velik vpliv v ...prikaži več svoji okolici. Je pa dejstvo, če se TURKI aktivno vključijo, potem je tukaj neizogiben velik konflikt in poraz ZDA ter Izraela na celi fronti, zato ker bodo turke podprle več ali manj vse muslimanske države, latinsko ameriške države...

  • e95e7fd9ea687d7ff23f77a8c201dc8140701052 19:31 05.november 2023.

    Zaplinit žide. Zbrisat za vselej. Do zadnjega.