Svet
10 ogledov

Izredne naftne razmere

Po mnenju predstavnikov oblasti za zdaj še ni prišlo do katastrofe, vendar je st Žurnal24 main
V ameriški zvezni državi Louisiana so zaradi eksplozije na naftni pološčadi v Mehiškem zalivu razglasili izredne razmere.

Naftni madež je od obale Louisiane oddaljen le še okoli 19 kilometrov. Z eksplozijo na naftni ploščadi v Mehiškem zalivu se ukvarjajo tudi v Beli hiši, ameriški predsednik Barack Obama je namreč dal na razpolago ''vse razpoložljive vire''.

Globoka nova luknja
Dnevno iz vrtine potopljene ploščadi pri zvezni državi Louisiana izteče za okoli pet tisoč sodov surove nafte, kar je petkrat več, kot so ocenjevali doslej.

Pripadniki obalne straže so namreč odkrili novo luknjo v eni izmed podvodnih cevi, iz katere bruhajo ogromne količine nafte, približno 750 tisoč litrov na dan.

Nafta je po gostoti namreč podobna katranu, in če bi zgorela, bi se spremenila v veliko črno kepo, ki bi jo zlahka pobrali z mrežami, poleg tega pa bi bila tudi škoda za okolje precej manjša. Obalni straži za zdaj pomagajo tudi ugodni vetrovi, ki madež držijo stran od ustja reke Mississippi.

A kljub temu v družbi BP, ki je zakupila ploščad, ne verjamejo novim ocenam in vztrajajo, da količina izlite nafte še vedno znaša okoli tisoč sodov na dan. To utemeljujejo na podlagi analiz iz zraka, predvidene poti madeža in drugih dejavnikov.

Oblasti so zato medtem že začele z nadzorovanim prižiganjem nafte, eden izmed scenarijev pa predvideva, da bi zajezili več tisoč litrov najgostejše nafte, jo odvlekli na odprto morje ter zažgali. To bi bil tudi največji tovrstni podvig v ZDA doslej.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.