Svet
16 ogledov

Izredne razmere v Italiji

Kupec si lahko lutko s katerokoli od Berlusconijevih izjav izbere sam. (Foto: AF Žurnal24 main
Naraščajoče število nezakonitih priseljencev na jugu Italije je razlog za razglasitev izrednih razmer v naši zahodni sosedi.

Izredne razmere veljajo za območje celotne države. Z ukrepom, ki ga je razglasila italijanska vlada, bodo lokalne oblasti dobile več sredstev za obvladovanje nezakonitih prestopov italijanske meje.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva naj bi v prvem polletju letos zabeležili 10.600 nezakonitih prestopov meje, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Italijanski dnevnik La Repubblica poroča, da si italijanski notranji minister Roberto Maroni prizadeva za postavitev novih sprejemnih centrov po vsej državi. Svoj predlog naj bi parlamentu predstavil v torek.

Levo usmerjena italijanska opozicija se je že ostro odzvala. "Italija ne potrebuje nobenih nečloveških in izrednih ukrepov," je po današnjem poročanju torinskega časnika La Stampa dejal sredinski poslanec Rocco Buttiglione.

Prvič pred šestimi leti
Prvič so v Italiji izredne razmere zaradi nezakonitega priseljevanja razglasili leta 2002. V času vlade premierja Romana Prodija so jih vsako leto podaljševali, februarja letos pa so jih omejili na tri južne dežele Kalabrijo, Sicilijo in Apulijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.