Svet
9 ogledov

Izredno stanje v Kazahstanu

Kazahstanska policija Reuters
Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je v mestu Žanaozen, kjer je v petek izbruhnilo nasilje med protestniki in policijo, razglasil izredne razmere.

Izredne razmere bodo za območje mesta Žanaozen trajale do 5. januarja. Njihov namen je "zagotoviti javno varnost, vzpostaviti red in mir in braniti pravice in svoboščine državljanov".
Sicer je v nasilju v petek umrlo najmanj 11 ljudi, okoli 75 pa je bilo ranjenih. Policija je okoli 70 ljudi pridržala. "Nemiri v Žanaozenu so bili zatrti, situacija v mestu je mirna," je danes na televiziji zatrdil notranji minister Kalmukambet Kasimov.

Zažgali novoletno jelko


Nasilje je v petek izbruhnilo potem, ko se je več tisoč stavkajočih zbralo v centru Žanaozena, kjer naj bi protestirali ob slovesnosti ob dnevu neodvisnosti. V neredih so med drugim zažgali novoletno jelko v središču mesta ter avtobus. Protestirali so odpuščeni naftni delavci družbe Kazmunaigaz.

Po navedbah tožilstva, policije in medijev so z nasiljem začeli protestniki, policija pa je le posredovala, da zagotovi red in mir. Delavci pa zatrjujejo, da je bila policija tista, ki je prva začela streljati na množico, in da je število mrtvih precej višje od uradnih številk.

Priče še poudarjajo, da na prizorišču ni bilo reševalnih vozil, veliko ljudi, tudi en otrok, pa naj bi umrlo na poti v bolnišnico. Neka priča je za opozicijski televizijski kanal K-plus dejala, da je umrlo najmanj 50 ljudi.


Komentarjev 1
  • privat 07:29 18.december 2011.

    ruske lovke...