Svet
0 ogledov

Izropani Pompeji propadajo

Mozaiki v Pompejih, ki so se ohranili skozi stoletja, sedaj zaradi slabega vzdrž Žurnal24 main
Italijanska vlada je v Pompejih razglasila izredno stanje. Zaradi slabega vzdrževanja antične razvaline namreč propadajo.

Strokovnjaki so ugotovili, da zaradi slabega vodstva in investicij, smeti in roparjev ostanki antičnega mesta propadajo. "Vsako leto zaradi pomankanja ustreznega vzdrževanja izgubimo 150 kvadratnih metrov fresk,“ je povedal mestni svetnik Antonio Irlando, ki je odgovoren za ohranjanje kulturne dediščine. Prav tako naj bi v Pompejih vsako leto preperelo kar 3000 kosov različnih vrst kamna.

Pompeji so edinstven kulturni in arheološki spomenik na svetu. Leta 79 pr.n.št. ga je namreč pokopal izbruh vulkana Vezuv, zaradi vulkanskih drobcev, ki so prekrili mesto pa se je ohranila večina stavb v mestu, fresk, mozaikov, srebrnine in drugih artefaktov. Pompeje so nato po naključju odkrili šele v 18.stoletju.

Ruševine so ena izmed največjih italijanskih turističnih atrakcij, zato se je vlada odločila, da mora ukrepati. "Reči, da je situacija nevzdržna, ni zadosti,“ je dejal italijanski minister za kulturo Sandro Bondi. Zato bo izredno stanje v Pompejih trajalo kar celo leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.