Svet
17 ogledov

Izsiljevanje obrodilo sadove. Petrov novi hrvaški premier?

Božo Petrov EPA
Izsiljevanje obrodilo sadove, po poročanju hrvaških medijev Božo Petrov najverjetnjeje novi hrvaški premier.

Po poročanju hrvaških medijev, naj bi za položaj hvaškega premierja predlagali predsednika Mosta Boža Petrova, stranke, ki je na volitvah dobila le 19 poslanskih sedežev. Predsednik sabora naj bi bil šef SDP Zoran Milanović, je neuradno poročal Večernji list.

Most preklical izjavo svojega predsednika

Medtem, ko je Petrov še v soboto dejal, da so vrata za pogajanja z Domoljubno koalicijo zaprta, je naciolnalni svet Mosta včeraj preklical izjavo svojega predsednika in HDZ do danes popoldne pustil čas, da se odloči.

Karamarko pojasnil svojo odločitev

Tomislav Karamarko, vodja stranke, ki je na volitvah prejela največ glasov, je hrvaškim medijem  pojasnjeval odločitev o odstopu od pogajanj. Izpostavil je vrsto znanih, predvsem ideoloških razlogov, zakaj v Banskih dvorih ne morejo biti skupaj s SDP. Večkrat je zatrdil, da tudi iz osebnih moralnih razlogov ne more več sodelovali v pogovorih o tristranski vladi. Televizijske pogovore so posneli, še preden je bila znana odločitev nacionalnega sveta Mosta o vnovičnem povabilu HDZ za pogajalsko mizo.

Milanović popustil in pristal 

Zoran Milanović | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Milanović po srečanju s Petrovom ni dajal izjav, je pa v sobotnem dogovoru z Mostom zatrdil, da ne bo več predsednik vlade, ter ponovil, da koalicija Hrvaška raste podpira izbiro Petrova za mandatarja bodoče hrvaške vlade. Zase je dejal, da bo opravljal "kakšno resno delo".

Čas se izteka

Pogajanja o sodelovanju strank v novi hrvaški vladi so od parlamentarnih volitev 8. novembra pogosto sunkovito spreminjala smer, od najrazličnejših možnosti glede sestave tristranske vlade Mosta, Domoljubne koalicije in koalicije Hrvaška raste, do možnosti novih, predčasnih parlamentarnih volitev.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je za torek sklicala četrti krog posvetovanj s parlamentarnimi strankami in poslanci nacionalnih manjšin o mandatarju prihodnje vlade. Kot je napovedala, bo mandat v skladu s hrvaško ustavo podelila osebi, ki bo imela podporo najmanj 76 poslancev v 151-članskem saboru. Če bosta Most in koalicija Hrvaška raste dosegli končni dogovor, bosta imeli več kot 80 mandatov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mrki 11:54 21.december 2015.

    tole bo še pred pomladjo propadlo.

  • dragec 10:41 21.december 2015.

    Božo, ti neznaš šta te čeka