Svet
18 ogledov

Izstop Velike Britanije iz EU vse bolj verjeten?

8. mesto: London, Velika Britanija Žurnal24 main
Nemška vlada ima morebiten izstop Velike Britanije iz Evropske unije, s katerim grozi London, za vse bolj verjeten, danes piše spletna izdaja nemškega tednika Spiegel.

Poleg žolčnih izbruhov britanskega premierja Davida Camerona zaradi zahteve Bruslja, da mora Velika Britanija decembra v proračun Evropske unije doplačati 2,1 milijarde evrov, skrbi povzročajo tudi domnevni Cameronovi načrti za omejitev števila migrantov iz držav EU, ki bi prejeli dovoljenje za delo. To bi bilo v nasprotju z evropskim načelom svobode gibanja in dela znotraj EU.

Če bi Cameron vztrajal pri tem ukrepu, bi Angela Merkel zaustavila napore, da Veliko Britanijo poskuša prepričati v obstanek v EU, piše Spiegel, ki se sklicuje na vire blizu nemške vlade.

Cameron je sicer pod velikim notranjepolitičnim pritiskom. Maja prihodnje leto so parlamentarne volitve, zmaga premierjevih konservativcev pa je pod vprašajem. Vse večjo priljubljenost ima desničarska stranka Ukip, znana po svoji protievropski drži in zahtevah po omejevanju priseljevanja.

Med drugim je ravno zato, da bi preprečil preliv konservativnih volivcev na stran Ukipa ter zadovoljil domače evropskeptike, Cameron napovedal spremembo pogojev članstva Velike Britanije v uniji in izvedbo referenduma o tem do konca leta 2017, če bo ostal na položaju po volitvah maja prihodnje leto.

Komentarjev 3
  • Mirko Ban 05:45 03.november 2014.

    Odcepili,smo se od Jugoslavije,da bi bili samostojni.Pricepili smo se še večmu sranju,da smo še večji reveži.

  • mph 22:22 02.november 2014.

    Smola, da smo se pridružili EU v njenem zatonu.

  • Avatar čavez
    čavez 18:44 02.november 2014.

    Britanci bodo izstopili iz EU nas bo pa EU ven vrgel.