Svet
18 ogledov

Iztekalo že pred eksplozijo

BP še vedno okreva po lanskoletni katastrofi v Mehiškem zalivu, ki naj bi jo sta Žurnal24 main
Mehiški zaliv: nafta naj bi iztekala že tedne pred eksplozijo. Biolog Tom Turk pravi, da bo družbi BP z novo metodo uspelo zaustaviti iztekanje nafte.

 

Zaradi razpoke na ploščadi naj bi nafta v Mehiškem zalivu iztekala tedne pred eksplozijo, razkriva delavec podjetja BP, ki pa si želi ostati neimenovan. Povedal je, da za razpoko takrat niso poskrbeli, a so napravo začasno ugasnili.

Britansko naftno podjetje meni, da so za popravilo opreme in zagotovilo njenega delovanja odgovorni lastniki naftne ploščadi, torej podjetje Transocean, ti pa so že dejali, da so napravo testirali pred samo nesrečo in da z njo ni bilo nikakršnih težav. Ted Patzek, profesor z Univerze v Teksasu, je povedal, da ni čas za obtožbe. "To je popolnoma nesprejemljivo. Če so vedeli za napako, bi jo morali odpraviti ne glede na vse," je povedal.

Izlivanje nafte bo ustavljeno do avgusta
Od nesreče naftne ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila se je v vode Mehiškega zaliva izteklo od 250 do 450 milijonov litrov nafte, ki iz vrtine izteka še naprej. Avgusta bo iztekanje popolnoma ustavljeno, če bo BP uspelo s tako imenovano rešilno vrtino zadeti staro, iz katere uhaja nafta.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Načeloma bi jim to moralo uspeti. Če bi se tega lotili takoj na začetku, bi bila verjetno stvar zdaj že zaprta. To so poskušali z drugimi, nepreverjenimi metodami, s katerimi so mislili, da bodo lahko  iztekanje nafte ustavili, a se je zadeva sfižila. Z omenjeno metodo jim bo to verjetno uspelo, a bosta do takrat minila še dva meseca in katastrofa se bo še povečala," je povedal biolog Tom Turk.

Madež do Evrope?
"Nafta lahko izteka še leta in leta, ker je to odvisno od najdišča. Dokler tega ne bodo zajezili, se bo katastrofa samo večala," je komentiral Turk, ki pravi, da lahko načeloma madež pride tudi do Evrope, kamor bi ga prinesel zalivski tok. Posledice naj bi Mehiški zaliv in prizadeta okolica čutili vsaj 30 let, pravi Turk, ki dodaja, da si bo morje opomoglo hitreje kot obala. Prišlo bo tudi do drastičnega zmanjšanja populacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.